John Wick tetoválásai

Május 16-án folytatódnak John Wick kalandjai Magyarországon is, a harmadik felvonás alcíme: Parabellum.

A parabellum szó jelentése latin eredetű, háborúra készülést, felkészítést jelent, a híres mondatot pedig Vegetiustól származtatják, „Si vis pacem, para bellum” vagyis „Ha békét akarsz, készülj a háborúra”. (A Parabellum ezen kívül még egy német gyártású fegyver, illetve töltényfajta összefoglaló neve is, ami szintén remekül passzol a filmhez.)

Ha pedig már a jelentések vizsgálatánál tartunk, nézzük át John Wick tetoválásait is, vajon mire utalhatnak a karakter jellemével, múltjával, kapcsolatban…

John Wick háta

Kezdjük a háton lévő latin felirattal: FORTIS FORTUNA ADIUVAT – a szerencse a bátrakat segíti – vagyis ahogyan használni szoktuk: Bátraké a szerencse.

Wick esetében ez katonai múltra is utalhat, méghozzá a haditengerészetnél eltöltött időkre, mivel ez a jelmondata – több katonai szervezet mellett – a Hawaii Kanohe öbölben található III. Batalion katonai bázisnak is, és mint tudjuk Keanu Reeves vagyis John Wick, hawaii örökséggel rendelkezik. (A színész édesapja őshonos Hawaii.)

A váll vonalát követő felirat alatt imádkozó kezek kulcsolódnak, ez egy közkedvelt, természetesen keresztény ihletésű ábrázolás. Ez némi ellentmondásra utal a „pogány” felirattal, de jobban belegondolva talán arra céloz, hogy a tetoválás viselője önmagában (és persze a fegyvereiben) hisz.

Az összekulcsoltan imádkozó kéz az ókorban ördögűző jel volt. Pogány szimbólumként a világosság és sötétség, a jó és gonosz erők összefonódását is jelképezte. A korai keresztények széttárt karral imádkoztak. (A Bibliában sincs megszabva, hogy milyen testhelyzetben kell imádkozni.) A kora középkorban a hűbéreskünél használták, a hűbéresek fél térden, a kezeket összekulcsolva tették le a fogadalmat az uruknak.

Mindenképpen az alázatra, illetve egyfajta koncentrációra utaló ez a kéztartás, ezenfelül megbocsátásért való könyörgést is jelenthet.

Az imádkozó kezek mögött egy keresztet látunk, a kereszt hátra tetoválása arra céloz, hogy a mintát viselő ember „maga hordozza önnön keresztjét”. Ez a személy nem akar megfelelni az elvárásoknak és sztereotípiáknak, hanem ő maga felelős sorsáért vagy döntéseiért.

A kereszt motívuma Wick bal vállán is megismétlődik.

Az egész hát mintát két oldalról egy-egy plusz motívum szegélyezi, balról egy lángoló farkas alak, jobbról pedig szintén egy farkas fej.

Mivel Wicknek az orosz maffiához fűződő kapcsolata egyértelmű a filmben – ezek a stílusjegyek felfedezhetők az összes tetoválásánál – a farkas minta önnön jelentésén túl utalhat speciális tájékoztatásra is, mivel az orosz bűnözók tetoválásainál a „szörnyű” farkasokat (tigriseket, leopárdokat stb.) Oskáloknak nevezik, oroszul „Nagy mosolynak”. Ezek a minták agresszióra, ellenségeskedésre céloznak a hatóságok, feljebbvaló intézmények felé.