A God of War játék tetoválásai

God of War

Az idei év egyik legnépszerűbb és szakmailag is legelismertebb játéka a Sony Santa Monica stúdió által fejlesztett God Of War. A tizenhárom éve kezdődött sikersorozat eddigi részeiben főhősünk, a spártai Kratos megpróbáltatásait élhettük át a görög mitológia kíméletlen világában. Az istenek kényük-kedvük szerint bántak a halandó emberekkel, de Kratos ezt megelégelte és kegyetlen bosszút esküdött ellenük.

Az új részben az ókori görögök hitvilágát felváltja a skandináv mitológia. Kratos útja Midgardban kezdődik, majd a Bifrösztön – a híd, amely összeköti a földet az éggel a skandináv mitológiában – keresztül ellátogat Yggdrasil többi világába is…

Ennek a minden szempontból rendkívül sikeres játéknak fontos elemévé vált a szereplők tetoválása, tehát érdekes megvizsgálni, hogy a fejlesztők milyen mintákkal ruházták fel a karaktereket és ezek az ábrázolások hogyan mélyítik el a jellemvonásokat. Honnan származnak ezek a szimbólumok, mit jelentenek?

Induljunk ki abból hogy ebben a fantasy játékban a skandináv mitológiából átvett rúnák és jelek mágiájának hatalmas a szerepe. (A valóságban persze nem sokat tudunk a vikingek tetoválásairól.)

Példaértékű a tetoválások esztétikája, az elhelyezésük a testeken és vérbeli profik lévén a tervezők nem hanyagolták el a jelentések fontosságát sem. A rúnaírás, és a kötött rúnák alkalmazása mellett mágikus jelek és szimbólumok gyűjteményét tanulmányozhatjuk játék közben.

Kratos

Mivel főhősünk Spártában született, nem visel skandináv motívumokat, ellenben egy összefüggő, szinte az egész felsőtestén végigfutó vörös csík díszíti, a bal szemtől kiindulva, át a koponyán, le a háton, visszafordulva a mellkason, majd a bal karon spirálban befejeződve.

A tetoválás testvére, Deimos tiszteletére készült, aki az arcán viselt egy vörös anyajegyet, amely a prófécia szerint a „Megjelölt Harcosé.”

Kratos vörös tetoválása eredetileg kék volt, de a játék tervezői az utolsó pillanatban megváltoztatták a színt, nem annyira a koncepció, mintsem inkább az üzleti megfontolás miatt, tartottak tőle hogy a figura túlságosan is hasonlítani fog egy másik játék (Diablo 2) szereplőjére.

Stranger / Baldur

  1. „Halott vagyok” felirat – utalás Baldur mitológiai történetére
  2. „a fények eltöltenek melegséggel, hogy érezhessek” felirat
  3. Jormungand / Midgard kígyó (saját farkába harapó kígyó)
  4. “soha nem bocsát meg” felirat, ismétlődve
  5. „átkozott” felirat (nagy vörös betűk a háton)
  6. „kötelék”
  7. Sleipnir – Odin legendás nyolclábú mágikus lova
Baldur tetoválásai
Baldur tetoválásai

Arteus
Arteus

Freya
Freya

Arteus kar tetoválása: „erős kar” és „jó lövés” feliratok

Freya: ornamentikus díszítő minták