Jean Paul Gaultier, a tetoválás divattervezője

„Azt kijelenteni, hogy egy adott anyag vagy szín csak a férfiaknak vagy csak a nőknek szól, egyszerűen nevetséges. Olyan, mintha azt mondanám, hogy egy adott zöldséget csak férfi eszik és egy adott italt csak a nők fogyasztanak. Egy egyszerűen hülyeség.” – Jean Paul Gaultier

Az 1952-ben született francia divattervező méltán kapta a „divat fenegyereke” titulust.

Sosem járt divatiskolába, mégis a 80-as évektől napjainkig meghatározó egyénisége a kortárs művészetnek. Eleinte ruhakollekcióival provokálta a kifutókat, a tetoválást mind a modelleken, mind a ruhákban előtérbe helyezte. Elsőként alkalmazott idősebb, molettebb nőket modellként, a sztereotípiákat mindenhol igyekezett megdönteni. A klasszikus öltözékeket újragondolta és funkciójukat elvetve áttervezte, ezek példái: Madonna híres csúcsmelles fűzője, Gaga és Beyonce feltűnő ruhái, de több sztár is vele terveztet, pl. Kylie Minogue, Marilyn Manson, Boy George.

Sok filmes rendező kérte fel, hogy filmjeiben tervezze meg a jelmezeket, az ő nevéhez fűződik többek között Az ötödik elem, A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője és a Kika.

A divaton keresztül a grafika és a formatervezés világában is nagyot alkotott, nevéhez fűződik a Coca-Cola üveges és dobozos tetoválós design-ja, az Evian víz üvegtervezése, de 1993 óta a parfümpiacon is elismert tervezőként tartják számon (Classique, Le Male).

A Montreal Museum of Fine Arts 2011-ben vándorkiállítást szervezett munkáiból: The Fashion Worls of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk címmel.

Weboldala: www.jeanpaulgaultier.com