Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas

2019. január 6-áig látható a Szépművészeti Múzeumban a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítás. Ennek apropóján gyűjtöttük össze nektek néhány művét, illetve olyan tetoválásokat, amelyek életművéhez kapcsolódnak.

Leonardo (di ser Piero) Da Vinci (1452-1519) – a reneszánsz ember

A reneszánsz a francia renaissance, azaz újászületés szóból ered. Európában ez az újjászületés nem csak a művészetre, hanem a tudományokra (orvoslás, matematika, fizika), kultúrára, építészetre, zeneművészetre is nagy hatással volt.

Ebben a korban élt Leonardo, aki pont ettől a globális kíváncsiságtól vezérelve, nem „csak festő”, hanem tudós, matematikus, építész, szobrász, zeneszerző, író, költő, hadmérnök, anatómus, feltaláló, azaz polihisztor volt.

17 évesen már Verrocchio festő műtermében gyakornokként tanult, és 20 évesen már mester lett.

Munkái által a legkülönfélébb, legsokoldalúbb művésszé vált, akit már életében elismertek. 1502-ben Cesare Borgia hadjáratainak mérnöke lett (hadigépezetek, erődök, csatornák, víztározó képítészet tervei), tanulmányt írt a perspektíváról, festészetről, bár kiadása ugyanúgy csak terv maradt, mint a filozófiai és anatómiai kutatásainak gyűjteménye. Megrendelői, mecénásai a kor nagy vezetői: a Milánói herceg, a Francia király, a Borgia család, X. Leó pápa.

Találmányai, művei, kutatásai a mai napig megihletik az embereket, nem csoda, hogy ennyien választják tetoválásként is.

Leghíresebb művei: Angyali üdvözlet, Mona Lisa, Hölgy hermelinnel, Utolsó vacsora, Sziklás Madonna, Salvator Mundi, Keresztelő Szent János, Szent Jeromos, Léda és a hattyú, Francesco Sforza lovasszobra