Ötszögek + hatszögek = focilabda!

Futball-világbajnokság van – tehát a futball-labdáé a főszerep. Íme néhány érdekesség magáról a labdáról:

Mióta labdajáték létezik, azóta törekednek az emberek a tökéletes labda kifejlesztésére. Kezdetben szinte bármi megtette, ami gömb formára hasonlított, lehetett rúgni, gurítani, dobni, és ha még sikerült pattogásra is bírni, az maga volt a csoda!

1848-ban Angliában a diákok megállapodtak a rögbi és futball különválasztásában. 1863. december 8-án Londonban véglegesítették a futball játék egyes szabályait és a rögbitől való különválását. Ez magával vonta a saját labda kialakulását is.

Régebben színe barna volt, anyaga bőr, és hosszúkás csíkokból varrták, kívülről tömve. 1960-ban Lévay József magyar mérnök kitalálta, hogy lehet ötszögekből és hatszögekből gömb formát összevarrni. A bőrdarabokat alábélelte, így a labda kevésbé szívta magába a vizet, ezzel segítve esős időben a játékot. Újítása világsikerré vált, a simontornyai bőrgyár lett az első számú labdagyártó a világon, ahol minden egyes labdát marhabőrből, kézzel varrva állítottak elő.

Az 1970-ben megrendezett mexikói labdarúgó vb-n a FIFA az Adidast kérte fel az egységesített labdák gyártására. A színét is megváltoztatták, a televíziós közvetítések miatt fekete-fehér lett a labda, hogy jobban látszódjon az akkori fekete fehér tv-készülékeken.

Mintaválasztásánál a tetoválást készíttető szurkolók gyakran döntenek a labda mellett: sokszor, mint egy összetett grafika központi eleme jelenik meg, de önállóan is sűrűn találkozhatunk vele.