Lisbeth Salander, avagy a tetovált lány

Stieg Larsson svéd újságíró már nem érte meg besteller mesterré válását, első könyve, a Tetovált lány 2005-ben (hónapokkal a halála után) jelent meg, azonnal híressé téve a nevét. Regényeit rengeteg nyelvre fordították le, az első kötet két folytatása, A lány, aki a tűzzel játszik, és A kártyavár összedől folytatták a sikersorozatot, amely Millennium trilógiaként rögzült a köztudatban.

The girl with the dragon tattoo

2009-ben készültek el az első – svéd – filmadaptációk, világhírűvé téve mind az író, mind a Lisbeth Salandert játszó Noomi Rapace nevét. Nem sokat kellett várni az amerikai változatra sem, 2011-ben David Fincher rendezésében megcsinálták újra az első könyvet, ezúttal Rooney Mara-val a címszerepben.

Idén novemberben újabb filmet láthatunk a tetovált lánnyal, Ami nem öl meg címmel, a rendező ezúttal Fede Alvarez (Vaksötét), Lisbeth Salandert pedig Claire Foy alakítja.

A tetovált lány egy igazi XXI. századi női karakter, legendás főhősnő, legendás tetoválásokkal. Lássuk hát milyen mintákat „választott” ez a botrányosan extravagáns, feminista ikonnál vált hacker csaj.

Az első könyvben leírtak szerint Lisbethnek van egy körülbelül hüvelyknyi hosszú darázs tetoválása a nyakán (ezt a könyvben egy idő után eltávolítja de a filmekben megmarad), illetve egy hurok minta a bal karja és a bokája körül. A legfontosabb, a legnagyobb és legjellegzetesebb persze a hátán tekergő nagy sárkány, ahogyan az a könyvek/filmek angol címéből is kiderül (The Girl with the Dragon Tattoo), bár az angol fordításban a sárkány „összemegy” és a bal vállon található. Ezen kívül még van egy kínai szimbólum a csípőjén és egy rózsa a bal lábán, de a különböző filmekben különböznek a minták is, átformálódnak, alakulnak, szaporodnak, ahogyan azt az aktuális trend kívánja.