Lehet-e kérni, hogy a fölvarrt mintát soha ne használják fel többet?

Lehet ezt akár írásban is rögzíteni?

Ez a kérdés a szerzői jog kereteit feszegeti (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról). Számunkra teljesen természetes, hogy egy konkrét embernek tervezett mintát nem adunk oda másnak! Az a terv vagy kép az ő emlékei/érzései/vágyai alapján készült, csak neki, pláne, ha még fizetett is érte.

Egyedileg tervezett tetoválás

Nem vagyunk robotok, akiket fel lehet matricázni, egyediek, egyéniségek vagyunk. Ne szépítsük, ha a netről valaki más tetoválását megkívánjuk és magunkra varratjuk, az egyfajta lopásnak minősül, nem fair senkivel szemben sem. Képzeljük el, mekkora csalódás lenne az, ha rajzolunk vagy rajzoltatunk egy mintát, felvarratjuk, majd szembe jön velünk az utcán…

A konkrét kérdésre válaszolva: „a szerzői jogi védelem automatikusan, a mű létrejöttétől kezdve, a törvény erejénél fogva jön létre, … nincs szükség hatósági eljárásra, bejelentésre, nyilvántartásba vételre…” A szerző kérheti azonban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától művének önkéntes nyilvántartásba vételét, amely alapján kiállított tanúsítvány – bár önmagában szerzői jogi védelmet nem keletkeztet – bizonyítja, hogy a nyilvántartásba vett mű az akkori tartalommal létezett.”

Ihletet meríteni lehet, sőt érdemes is, vannak nagy kreatív elmék, akiktől érdemes tanulni. Nyugodtan tanulmányozzuk a nagy mestereket (festők, szobrászok, tetoválók stb.) de tiszteljünk meg másokat – de főleg saját magunkat azzal, hogy valami sajátot hozunk létre!

A szerzői jogról bővebben a ide kattintva olvashattok (új ablakban nyílik).

Terv és kész tetoválás