Dotwork stílus

A dotwork az egyik legkomplexebb stílus. Kizárólag pontok összességéből áll, a pöttyök sűrűsége adja ki a mintát, illetve az árnyékolást. Akár 3D hatást is el lehet érni vele. A tetoválóművésznek minden egyes pontot a megfelelő helyen kell alkalmaznia, ez nagy türelmet és koncentrációt igénylő munka, de gyakorlott dotwork tetoválónál nem sokkal időigényesebb a kivitelezés a „normál módszernél”, az eredmény pedig csodálatos, önmagában is lenyűgöző bőrfelület.

Ennél a technikánál általában a fekete és szürke festék népszerű – néha piros kiegészítéssel a kontraszt miatt – de színes árnyalatoknál is remekül működik. Egészen apró és részletgazdag tetoválásokhoz is tökéletesen alkalmas, mivel az önmagukban „álló” pontok kiterjedése az évek során is korlátozott marad, tehát nem folyik meg. Tulajdonképpen minden mintát el lehet készíteni ezzel a technikával, az egyszerű felirattól kezdve a legbonyolultabb portréig. Stílusok keverésénél is alkalmazható, mivel a felülete jól elkülöníthető.

A dotwork a geometrikus mintáknál is impozáns, illetve a vallásos és spirituális témákhoz is kiváló, van benne ugyanis valami transzcendens áttetszőség és (ha úgy akarjuk) nem fed teljesen. Számos kultúrában a tetoválás vallási és lelki összefüggést mutatott, a tetováló maga is gyakran sámán vagy gyógyító volt. A tetováló „ütéseinek” így önmagában is volt természetfeletti energiája, főleg ha speciális jelentésű mintát kapott valaki.

Van olyan dotwork művész, aki elhagyta a tetováló gépet, és hagyományos módon, kézi beütésekkel dolgozik.

A pontokból álló tetoválás ismétlődő témája a mandala, vagy az olyan szimbólumok mint a Hamsa-kéz, az Isten szeme, csipke, illetve a díszítő, geometrikus minták.