A bálna

Minden idők egyik legnagyobb állata, és bár vízben él, emlős.
Nem csak nagysága, hanem mérhetetlen intelligenciája, hangja, „éneke” csodálatot vált ki, tiszteletet parancsol.
A nagy vizek lakói – általában a vízzel kapcsolatos érzelmi szimbolizmussal kapcsolhatók össze. A víz a tisztaságot, a termékenységet, bölcsességet, az élet körforgását jelenti.

A bálna a kommunikáció, a család, a közösség erejét hordozza, de összességében szimbolizálja az érzelmi kreativitást is. Erősen kötődik a föld mágnesességéhez, belső iránytűje mutatja az utat. Csoportban élnek, sokrétű társadalmi hierarchiában, hanggal kommunikálnak egymással.

Akik bálna tetoválást választanak, azok sokkal érzékenyebben reagálnak mások problémáira, és saját érzelmei is sokkal intenzívebbek.

A bálna totem megvilágítja a helyes utat, a viharos hullámokban is képes irányt mutatni. A bálna mozgása a hullámzáshoz hasonló, lassan ismétlődő, néha termetét meghazudtoló módon gyors, éppúgy a felszín, mint a mélység ismerője.

Azok az ősi társadalmak, ahol a tenger/óceán a kultúra része, szinte mindenhol megjelenik a bálna a teremtésmítoszban. Általában a születés, újjászületés, teremtés része.

„A muszlim hagyományban a föld egy angyal vállán, az angyal egy sziklán, a szikla egy bálnán, a bálna a vízen, a víz a levegőn, a levegő a sötétségen nyugszik, és az egész szerkezet a bálna mozgásától függ.”

A keresztény kultúrában nem épp a legpozitívabb lény, pl. Jónást a cet nyelte el, aki kiszabadulása után a feltámadt Krisztus előképévé vált, így a cet a legyőzött alvilág szimbóluma lett.

Ilyen neveken találkozhatsz vele: bálna, cet, cetus, kétosz, balaena

Kapcsolódó szimbólumok: víz, hullám, hold, gyöngy, hajó, csillagok
Kulcsszavak: navigáció, kommunikáció, érzelem, védelem, közösség, segítség