A pentagram

PentagramA pentagrammával nap mint nap találkozunk, pólókon, ékszereken, rock zenekarok logoin, tetoválásoknál, valahol a rituálék, a szimbólumok és a divat világában. Hatalmi jelkép, sátánista eszköz, betiltott jel és ki tudja még mi más ugrik be a formáról. Érdemes pontosan tisztában lenni a pentagram jelentésével, múltjával és jelenével, mivel az egyik legrégebbi és legszebb szimbólum a világon.

A pentagram egy szabályos ötszög átlói által alkotott ötágú csillag. Elnevezése görög eredetű, a pentagrammon szóból kiindulva, az „öt vonal” kifejezésre utal. Ősidők óta az egyik legfontosabb szimbólum, amely mágikus tulajdonságokat képvisel.

Már i.e. 3000 körül használták mezopotámiai írásokban, a suméroknál a piktogram jelentése sarok, szög, zúg volt. Babilóniában az öt irányt képviselte (elöl, hátul balra, jobbra, felül) és ezek az irányok fontos asztrológiai jelentéssel bírtak.

A görögöknél a tökéletesség jele (Püthagorasz-féle csillag), a rómaiaknál Vénusz és az istenek szimbóluma volt, a keresztények is átvették, az öt érzék (látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás), az egészség, a betlehemi csillag, illetve Krisztus öt sebének jelképeként.

A középkorban az öt őselemet jelképezte: víz (Hydor), föld (Gaia), tűz (Heile), levegő (Aer) illetve a kvinta esszencia, a gondolat (Eter). A tudományok kulcsának, a titkok pecsétjének tartották.

Lépten-nyomon találkozhatunk a jellel és a hozzá tartozó magyarázattal, a 14. századi Arthur-legenda költeményben (a Sir Gawain és a Zöld lovag címűben) a hős pajzsát díszíti. A történet szerint az öt összekapcsolt pont mindegyike egy öt csoporthoz kötődő erőt képvisel. A szöveg 46 sort szentel a jelkép bemutatására, egyetlen más szimbólum sem kap ekkora figyelmet.

Leorando rajza
Leorando rajza

A reneszánsz korban és az azt követő időszakban a pentagram az emberi faj diadalát szimbolizálta a természet felett. (Erre is utal Leonardo da Vinci híres rajza.)

Ennek a korszaknak az okkultizmusán alapuló pentagram lett a modern okkultisták jelképe is, az öt őselem egyensúlyát ábrázolva. A szabadkőművesek szerint az első anyag, az élet forrása, a lángoló csillag, a Nap.

A kínai hagyomány szerint az öt elemet jelöli: tűz, víz, föld, fém, fa.

A pentagrammoknak rengeteg ábrázolása létezik, más és más jelentéssel bírva.

Aranymetszés. A pentagramma csúcsaiban lévő szögek összege 5 × 36° = 180°, ugyanannyi, mint egy háromszög szögeinek összege. A pentagramban számos helyen megtalálható az aranymetszés aránya.

Öt elem. A Föld és a tűz alapvetően állandó, a levegő és a víz szabadon áramlik, a legfelső pont a szellem.

Védelem a gonosz ellen. A pentagramáról régóta hiszik, hogy védelmezi viselőjét, vagy annak környezetét az gonosz, az ártó szándék vagy a rosszindulat ellen. (Egyetlen vonallal végigrajzolt pentagram szellemidézés/szelleműzés.)

Ember alakkal. Az emberi test végpontjainak összekötése állal jön létre, embere a mikro/makrokozmoszban, ember helye a világegyetemben. Az emberi test és az aranymetszés kapcsolatának illusztrációja.

Fordított. A LaVey-i sátánizmusban az öt őselemet szimbolizálja, az alulról jövő energia jelképe. A Sátán Egyház szerzői joggal védett logoja.

Kulcsszavak: mágia, okkultizmus, őselemek, védelem, aranymetszés
Kapcsolódó szimbólumok: Nap, Hold, spirál