Enso / zen kör

Enso / enszo / zen kör: első látásra csupán egy kör, de tartalmilag szinte minden, nem csak a keleti emberek számára.

Az enso meghódította a világot, szimbolikája majdnem mindent magába foglal (és annak az ellenkezőjét is). Minden dolog kezdetét és végét, az élet örök körforgását, a teljességet vagy ürességet, a belsőt és a külsőt, a végtelent, az univerzumot, a teremtés pillanatát…, felsorolhatatlan, mi mindent tud egy egyszerű kör jelenteni.

A kör lehet nyitott vagy zárt is. Amikor nyitott, akkor lehetővé teszi a mozgást és a fejlődést, illetve a tökéletlenség szépségével azonosítható. Ekkor nem különül el, valami nagyobb dolog része, nyitva hagyjuk a lehetőséget a ki- és beáramlásra. Mikor zárt: a tökéletességet jelképezi.

Nincs két egyforma enso: az ecsetvonás vastagsága, lendülete, a kör alakja, valamint a kiindulópont és a végpont helyzete mind-mind árulkodik alkotója egyéniségéről, pillanatnyi lelkivilágáról.

Az enso a holdat (és a hold vízzel való kapcsolatát, mozgását) is jelképezi, ami maga a megvilágosodás szimbóluma. Az enso a szív szútra vizuális lenyomata.

A Zen (buddhizmus) jelképe: Kézzel festett kör, mellyel kifejezik azt a pillanatot, amikor az elme szabadon létezik. Az enso festése egy spirituális gyakorlat is egyben. Egyetlen mozdulattal hozható létre, nincs a változtatásnak, korrigálásnak, javításnak lehetősége. A végeredmény nem lesz matematikailag tökéletes kör, de maga a törekvés a tökéletességre, illetve a tökéletlenség megismerése/elfogadása is a gyakorlat része.

A japán enso jelentése: erő, elegancia, megvilágosodás, a világegyetem és a teljes üresség. Egyszerűségére jellemző a japán minimalizmus.

Kapcsolódó szimbólumok: Ouroboros, kör, Hold