Kolovrat és Kolyadniki – ősi szláv napszimbólumok

Kolovrat és Kolyadniki - ősi szláv napszimbólumok

Kolovrat (férfi) és Kolyadniki (női): ősi szláv eredetű nap szimbólum. Európa sok országában gyakoriak, de a nagyon hasonló szvasztika jel megtalálható Indiában, a buddhista vallás régióiban, Kínában, Egyiptomban és az északi népeknél. Az északi viking kultúrában a szerszámok díszítője, a szlávoknál a hímzésekben, bútorok motívumaiban, de a templomok freskóiban is megtalálható. Amulettként rendszeresen megjelenik fegyvereken, függőkön, medálokon, gyűrűkben.

A napistenség megtestesítője, a nap folyamatos, örök mozgásának jelképe, illetve a világosság győzelme a sötétség felett. Az ősi kultúrákban az évszakok változása, a nap mozgása, a ritmus erősen meghatározta eleink életét, megfigyelték és felhasználták mindennapi életükben. Jelképe az örök körforgásnak, az élet és halál folyamatos ritmusának. A legelső szimbólum a nap, így a kolovrat is az egyik legősibb jelképek egyike. A „kolo” jelentése: kör, nap.

Mint amulett, véd a szemmel verés és a betegségek, szerencsétlenségek ellen, viselőjének bölcsességet, erőt biztosít. Hitték, hogy jelzi az istenekkel való szövetséget, viselőjének a nap energiáját adja. Mint női amulett, a termékenységet hívja elő.

Maga a szimbólum változatos megjelenéssel bír, lehet négy, hat, vagy nyolc sugarú, illetve ezek többszöröse. Forgása kétirányú, egyik a női energiák, az ősök és istenek megtestesítője, ellentétesen az életerőt, a férfiasságot, haladást jelenti. Az ókorban mindkét irányt tisztelték. A sugarak jelenthetik az erőt, a tüzet, a négy elemet, az istent, a hatalmat.

A csillagászatban a kolovrat a nyári és téli napéjegyenlőség jelképe, formája megegyezik a spirális univerzum formájával.

Aki kolovrat tetoválást választ, az magát az erőt varratja magára. A haladást, ami kapcsolódhat az egészséghez, de akár a hatalomhoz is. Segít a kitűzött célok elérésében, amihez erőt ad a legnagyobb energia: a nap. Nőknél a termékenység, az egészség, a gyermekáldás segítője, illetve védelmező erővel is bír. Manapság magának a fejlődésnek jelképe, legyen ez karrier, vagy valami (szellemi, anyagi) létrehozása, kitalálása.

Nagyon sajnálatos, hogy ennyire ősi, erős energiájú szimbólumokat bizonyos csoportok kisajátítanak. Tisztelni kell a letisztult, mély tudást, mellyel létrejöttek, nem lehet egyéni célokra felhasználni, negatív jelentéssel azonosítani!

Kulcsszavak: univerzum, nap, spirál, kör, egészség, védelem, amulett, élet, tűz
Kapcsolódó szimbólumok: nap, enso, kör, spirál