A bambusz

A bambusz legértékesebb növény a világon.

Szimbolikája sokrétű, akárcsak felhasználása. Vékony, ég felé törekvő, egyenes szárú, de hajlékony és rugalmas. A növény jellemzői alapján az alázat, az alkalmazkodás, a hajlékonyság, kitartás szimbóluma. Hiába jön az árvíz, a szél, a vihar, meghajlik majd újra kiegyenesedik, így a kitartás és az okos és egyenes ember jelképe.

Nem csak karcsúsága és szikársága, de rugalmassága miatt is a hosszú élettartam, az öregkor jelképe. Évszaka a tél.
A bambuszdomb a megújulás, az életöröm – az erdő viszont az akadályok leküzdését szimbolizálja, így a házasságok jelképe is a bambusz.

A bambusz és felhasználása

Indiában a bölcs uralkodót szimbolizálja, aki hajlékony és szelíd, de nem ismeri a megalkuvást (Mahábhárata XII. 113.).

A buddhizmusban az aszketizmus, az áhítat és megvilágosodás jelképe, szélben a hangja, zizegése segít az elmélyülésben. A bambusz képes mindent elviselni, alkalmazkodik a szárazsághoz, a fagyhoz, a szélhez, mégis mindig zöld.

Bambusz tetoválás

A zen buddhizmus kedvelt témája, ábrázolása általában tussal történik, közel áll a kalligráfia művészetéhez, egyszeri, nem javítható ecsetvonásokkal, mint a zen kör. Festése közben a hirtelen változás, a megismételhetetlen pillanat letisztult ábrázolása a cél.

Szinte minden készíthető belőle: dísztárgyaktól a használati tárgyakig, hangszerek, játékok, közlekedési eszközök, épületek, bútorok, a papírgyártás-textilipar alapanyaga, fegyverek (íjak, sőt még ágyúk /hucsungok/ is), gyógyszerek, műalkotások, és nem utolsó sorban kiváló élelmiszer.

Már 1500 évvel ezelőtti orvosi feljegyzések is vannak, mennyi mindenre jó (vértisztításra, a szív és az érrendszer védelmére, vízhajtásra, keringésre, méregtelenítésre, immunrendszerre, hajra-bőrre, szorongásra, fáradékonyságra, illetve alvássegítő is). Teája koffeinmentes, rengeteg ásványi anyagot, nyomelemet, rostot tartalmaz.

A növény alkalmazkodóképessége abban rejlik, hogy gyökérzete a föld alatt terjed, csak a hajtásai jönnek a föld felszíne fölé. Egyik évben a szárakat, a másik évben a gyökérzetét fejleszti. Virágzása esetén a növény elpusztul (fajtától függően csak 40–120 évente történik meg), de a magok addigra kikelnek, a rügyek a legkeményebb talajon is áttörnek, 20-30 nap alatt a szárak tejes magasságukat elérik. Erdőtűz után 30 nappal, mint ha mi sem történt volna, az egész bambuszerdő újra teljes pompájában virul, így nem csoda, ha lenyűgözi az embert, és ennyi pozitív dolgot társít hozzá.

Kapcsolódó szimbólumok: zen kör, Buddha, víz, szél, veréb, koi, tél, erdő