Az alma

Az emberiség a kört, a kerek formákat mindig a tökéletességgel, a teljességgel azonosítja – nincs ez másként az almával sem, sőt! Az alma a tökéletesség szimbóluma.

Alma

Mikor az almát hosszában elvágjuk, magháza emlékeztet a női nemi szervre, így nem véletlen, hogy a termékenységgel is összekötötték. A középkorban a termékenység, és a halhatatlanság szimbóluma is.

Almafa virága
Almafa virága
Az almavirág a bő áldás és termékenység miatt a menyasszonyok attribútuma. Máig megmaradt a hagyomány, hogy eljegyzéskor, vagy keresztelőre almafát, almaágat szokás vinni, ezzel is jelképezve a gazdag gyermekáldást, termékenységet.

Formája miatt a földi vágyakat és testi örömöket is jelenti, gyakran megjelenik a középkori festményeken.

Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje - és a festmény részletei
Hieronymus Bosch: A gyönyörök kertje – és a festmény részletei

Ha viszont az almát keresztben szeljük ketté, akkor az öt mag csillag alakban látszik, egy pentagrammát mutat. E miatt a tudás jelképe, illetve a testbe zárt szellem szimbóluma. Beavatási szertartásokon a megismerés, a tudás gyümölcse.

A kelta mitológiában a másvilág, a termékenység és házasság gyümölcse.

Kínában nem csak a gyümölcs, hanem virágának szépsége miatt is a béke, a harmónia szimbólumává vált.

Az ókori görög/római mitológiában a Heszperidák kertje mondájában lett ismert. Erisz a viszály istennője egy aranyalmát gurított be az istenek lakomájára, „a legszebbnek” felirattal. Három istennő: Héra, Aphrodité és Pallas Athéné vetélkedett az almáért, amit végül Parisznak, a trójai királyfinak kellett döntést hoznia.

Alma tetoválások

Mindhárom istennő különböző ígéretekkel próbálta elnyerni az almát, amit végül Aphrodité kapott meg, aki a legszebb földi nő szerelmét ajánlotta fel.

A keresztény kultúra mára a Paradicsomban lévő tudás fáját almafával azonosítja, pedig az eredetileg fügefa volt, de a bibliafordításokba már mint almafa került be. Ez volt az a fa, melytől Isten óvta Ádámot és Évát. A kígyó azonban megkörnyékezte Évát, aki szakított is a gyümölcsből, így az Isteni parancs megszegése miatt kiűzettek a Paradicsomból.

Ettől kezdve az alma a bűnbeesést jelképezte. Később, Jézus megjelenésével az alma már a megbocsájtás, a megváltás szimbóluma is lett.

Korai keresztény festményeken gyakran láthatjuk, ahogy a kis Jézus, és Mária is almát tart kezében, a bűnöktől való megszabadulás jelképeként.

Rubens, Crivelli festményei
Rubens: A szent család egy almafa alatt és Carlo Crivelli Szűz Mária gyermekével c. festményei

1666-ban az angol fizikus és csillagász Isaac Newton a monda szerint egy almafát figyelve jutott el a gravitáció elméletének megalkotásához.

Az uralkodókat gyakran ábrázolják kezükben aranyalmával, emiatt az alma a hatalom jelképévé is vált. Advent időszakában és karácsonykor is jellegzetes dísze az asztalnak, az új évbe vetett hitet, bőséget szimbolizálja.

New York - Apple
New York a nagy alma – és a nagy harc megörökítése tetováláson: az Apple megeszi a Microsoftot

The Big Apple – New York jelképe az alma.

A kaliforniai Apple vállalat 1984-ben mutatta be a Macintosht, az első otthoni felhasználóknak szánt számítógépet, 2007-ben pedig az első iPhone-t, ami elindította az okostelefon-forradalmat, az alma pedig mára sokak számára már elsősorban ezeket az eszközöket jelenti.

Az alma tetoválást választók egy része kíváncsi természetű, akik mindig keresik az utat a tudáshoz, megismeréshez. Ennek érdekében hajlandók szembemenni a bevált módszerekkel, lázadó típusok. A tudás = hatalom, állítja a mondás, ami általában felelőséggel is jár, így erős, kitartó egyéniség kell hozzá.

Azok is választhatják, akik gyermekáldást szeretnének, és ezt a vágyat megerősítik egy pozitív szimbólummal.

Az alma, mint a megbocsájtás jelképe azok számára is vonzó tetoválás lehet, akiknek nehézséget okoz elengedni a sértettséget, megbántottságot.

Kapcsolódó szimbólumok: pentagramma, kígyó, kör, ördög, angyal, Jézus, Szűz Mária, Szent Anna, nyúl, tojás
Kulcsszavak: tökéletesség, szerelem, termékenység, gyermekáldás, gyönyör, tudás, megbocsájtás, halhatatlanság