Az Egyesült Királyság zászlaja: Union Jack

Az Egyesült Királyság zászlója hivatalosan Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának lobogója. A világ egyik legismertebb zászlója, népszerűen Union Jack-nek is nevezik.

Zászló tetoválások

Ezt a becenevet kétféleképpen is magyarázzák, egyrészt az angolban a Jack apró, hajókra tűzött zászlócskákat jelent, másrészt I. Jakab király becenevére is utalhat. A XVII. században ugyanis Jakab volt az, aki első ízben egyesítette az angol trónt a skót királysággal. Egy új, közös zászló megalkotását szorgalmazta, amely egybe foglalja a két eredeti lobogót. (A Union egyesülést jelent.) Végleges formáját 1801-ben érte el, az 1800-ban aláírt brit és ír egyesülési szerződés után.

A kék háttér a skót zászló alapszíne, amelyen Írország, Anglia és Skócia fehér keresztjei láthatók.

A Union Jack kialakulása

A zászló előterében a nagy piros kereszt Szent Györgynek, Anglia védőszentjének a keresztje. A György-kereszt hátterében a piros ferde kereszt Szent Patrik keresztje, aki az írek védőszentje. A Patrik-kereszt melletti fehér kereszt pedig Szent András keresztje, aki Skócia védőszentje.

A Patrik-kereszt a lobogón az angolok keresztje mögé került, és hogy egyértelművé tegyék: Skócia nagyobb hatalom, mint Írország, így a Patrik-kereszt fele akkora, mint az András-kereszt. A zászló azonban sokáig csak a királyság haderejét jelképezte.

1908-ban mondta ki először a brit parlament, hogy a Union Jack az Egyesült Királyság nemzeti lobogója.

Kapcsolódó szimbólumok: kereszt, pipacs