Látható vagy láthatatlan? Hova kerüljön a tetkó?

Mindenekelőtt el kell dönteni, látható, vagy mások által nem (vagy kevésbé) látható felületet válasszunk.

Bőrünkön meglátszik minden, és ez nem egy üres frázis. Nem csak az évek, de az is, ha nem aludtuk ki magunkat, ha boldogok vagyunk, de általában a betegségek is megjelennek a bőrön, a hozzáértők a vitaminhiánytól a fertőző betegségekig képesek diagnosztizálni csupán a látvány alapján. Ezek belső testi változások, melyeket a bőr közvetít a külvilág felé, viszont azt, hogy mi mit mutatunk meg a világnak az általunk választott szimbólumok közül, azt mi döntjük el, saját felelősségünk. Valamifajta késztetést érzünk, hogy megosszuk identitásunk, gondolatunk, személyes élményünk, vagy csak a tetoválástól szebbnek érezzük magunkat, és ezért fedjük fel. Bármi legyen az oka, ez egy nyitás a külvilág felé, akár csak megmutatni akarjuk, akár a megbotránkoztatás a cél, de vitaindítónak sem utolsó.

A tradicionális tetoválásoknál általában szabott volt a minta elhelyezésének helye, nem véletlenszerűen, tetszés alapján került fel. Az anatómiai felépítés, idegek helye, izmok tapadása és a láthatóság meghatározó szempont volt. (Vannak, akik kifejezetten ellenzik a csakrapontokra tetoválást, sokan az idegpályák csomópontjaiban nem ajánlják, és sokan a vékony bőrfelületek, pl. könyök, térd területekre nem ajánlják, bár ez inkább a fájdalommal függhet össze.) Ma már inkább az alapján döntünk, hogy meg akarjuk-e osztani másokkal is a tetoválásunkat, vagy csak azoknak mutatjuk meg, akikkel szorosabb kapcsolatban állunk. A legnépszerűbb látható területek az alábbiak:

Kézfej – lábfej
Nemek alapján is elkülönül a kettő, lábfejen inkább a nők, míg kézfejen általában férfiak tetováltatnak. Mivel munkavégzés során a kézfej általában látszik, ez erősen korlátozza a munkaválasztást. A nők leggyakrabban a boka és bokacsont körüli részt részesítik előnyben.

Vádli
Szintén inkább férfiak választják, eltakarni is egyszerű, kevésbé fájdalmas terület.

Kar/váll
A legtöbbször választott felület. Változatos módon lehet elhelyezni a mintát, hosszában vagy keresztben, csak felkaron, ami még rövid ujjúval is takarható. A teljes kar egyre divatosabb, hosszú ujjú inggel szintén fedhető, bár a könyök területe az egyik legfájdalmasabb.

Váll
Könnyen elfedhető, és a minták is nagyon szépen követhetik a test vonalát. Nehezebben tehető láthatóvá, de nyáron mindenképp látványos lehet. Kevésbé fájdalmas terület a nagy izomfelület miatt, készítése is egyszerűbb, a bőr szépen feszül.

Nyak
Szinte takarhatatlan, inkább a tarkót választják, ahol a hosszabb haj leengedésével, illetve feltűzésével variálható, hogy látható legyen vagy sem.

* * *

Rejtett felületek
A látható területekkel ellentétben a rejtett felületeken felvarrt mintát csak az láthatja, akinek ezt megengedjük, intim viszonyt feltételez. Viselője kevésbé kitárulkozó típus, valószínű a minta jelentéséhez is szorosabban kötődik, személyesebb motívumválasztást feltételez. A törzsi tetoválás értelme többek között, hogy az egyénről kiderüljenek a társadalom számára fontos információk. Amikor rejtve van egy tetoválás, csak a viselője számára van védelmi, értelmi vagy szellemi jelentése, mivel a kívülállók nem tudnak tájékozódni általa.

Comb
Mindkét nem kihasználja a terület adta lehetőségeket, a nők inkább oldalra, derékra felfutó mintát választanak, míg a férfiak a combizom részét választják.

Has/derék
Talán a legkényesebb terület, a test változásával a minta deformálódhat, és a bőr vékonysága miatt elég fájdalmas. A tetoválók is kevésbé szeretik a derék területét.

Hát
A legnagyobb felület, viszont csak nyáron mutatható meg, az is csak a strandon. Az összetettebb, nagyobb mintákra a legalkalmasabb felület.

Mell/mellkas
Kisebb minták készítésénél a dekoltázson a nők előszeretettel választják ezt a területet, a tradicionális mintáknál, férfiaknál viszonylag nagy minta felhelyezésére alkalmas.