Optikai vonalak

A grafika, festészet, fotográfia alapvetően az alábbi kifejezési eszközökkel tud manipulálni: pont, vonal, folt.

Ez a stílus kifejezetten csak vonalakat használ, méghozzá úgy, hogy a vonalak ritmusa, egymáshoz való viszonya, a köztük lévő negatív, (befoglalt, behatárolt) tér hozza létre a mintát. Itt a vonal a sötét, míg a kihagyott felület a világos (bőrszín) egységéből áll össze a forma.

A vonalak lehetnek szabályosak, szabálytalanok, párhuzamosak, összetartók vagy éppen körkörösek – és mindegyikkel másféle hatás érhető el.

A szabályos, párhuzamos vonalak ritmust fejeznek ki, míg viszont ha a vonalak egymással nem párhuzamosak, akkor már a térbeliség illúzióját keltik. Amikor a szabálytalanságnak értelme van, akkor az ráirányítja a figyelmet az adott térrészre, így a vonalak foltokat alkotnak, így a kétdimenziós felületből háromdimenziós, térbeli alakzatokká válnak.

A GIMP nevű nyílt forrákódú, ingyenes képszerkesztő is tud valami hasonlót alkotni, vonalassá varázsolja a pixeles képet. Innen letölthető: GIMP letöltés

Kipróbáltuk, jópofa, viszont egy jó tanács: mielőtt ráengedjük a képünkre ezt a szűrőt (filtert), az eredeti képünket állítsuk át fekete-fehérre, és erős kontrasztot használjunk (minél kevesebb szürke árnyalatot).

Magyarázó oldal: Slice Up Your Face (Again)

A stílus előfutárának a magyar származású Victor Vasarelyt, (Vásárhelyi Győző, Pécs 1908 – Párizs, 1997) az op-art megalkotóját és kiemelkedő művészét tekinthetjük. Ő hozta létre az op-art művészeti stílust, ami a geometriai formák és azok optikai hatásait használta fel a mozgás érzékeltetéséhez.