A chicano stílus

A chicano tetoválási stílus mély történelmi gyökerekkel és kulturális hagyományokkal rendelkezik.

A chicano azonos a mozgalom nevével is, melyben azok az amerikai állampolgárok tömörülnek, akik származásuk miatt megkülönböztetésben részesülnek. A Kubából, Mexikóból, Puerto Ricóból vagy más közép- és dél-amerikai (latin-amerikai) országokból származó, de már akár generációk óta az USA-ban élő embereket tömöríti magába.

Chicano tetoválások

Már az 1940-es években erősen befolyásolták a börtönökben kialakuló tetoválási stílust az akkori bevándorlásellenes politika és az idegengyűlölő társadalom által gerjesztett letartóztatások, bebörtönzések. Az etnikai zavargások, a függetlenség és elismerés utáni vágy folyamatosan adja a témát, a vizuális képeket a tetoválóművészeknek, akik maguk is sokszor a chicano közösség tagjai. A motívumok megőrzése és tiszteletben tartása segíti megőrizni azt az életfelfogást, ami a latin-amerikai amerikaiak kultúrájának alapvető része.

A börtönbeli chicano művészek sok kultúrát, művészeti formát olvasztottak össze, melyből kialakult ez az egyedi, összetéveszthetetlen stílus. Az ókori azték, maya, indián kultúra, a római katolikus ikonográfiák, a Los Angeles-i történelem, az erős tipográfia, a banda kultúra összessége adja meg a chicano stílust.

Színt nem használnak, a fekete-fehér és szürke árnyalatok adják meg az alapot, melyben az élet-halál, a bandaélet elemei (kocka, fegyver, kártya, pénz, bohóc), a vallási jelképek (rózsa, Szűz Mária és a rózsafüzér, kereszt, angyalok, felhők) a mindennapok (nők, autók, családi képek, könnycsepp) és az elmaradhatatlan tipográfiai elemek (idézetek, számok, dátumok, bibliai szövegek) szerepelnek.

Világhírű chicano tetoválóművészek:

Chuco Moreno

Freddy Negrete

Javier DeLuna