Kire bízzam magam?

A tetováló felelőssége

Sokféle tetováló létezik, akár a tetoválás minőségéről, akár magáról a folyamatról van szó. A színvonal természetesen függ a tetováló tehetségétől, technikai tudásától, pontosságától, vagy az egészségügyi szabályok betartásától is. Hiába szép egy tetoválás, ha elfertőződik. A tetováló feladata a tetoválás javítása is, egy hónap gyógyulási idő után a tetoválást ellenőrizni kell, szükség esetén pedig korrigálni. A jó szakember pedig – még ha az összes szabályt be is tartja – nem feltétlenül tetováló művész.

„A tetoválás bizalmi aktus. A tetoválásra vágyó személy bizalommal átadja a testét a tetoválónak, aki belép az illető intim terébe, és megnyitja a bőrét. A valódi művész nem csupán művében különbözik a tetováló „szakemberektől”, hanem abban is, hogy tisztelettel tekint az emberi testre, az ember teljes lényére, a saját alkotására, és magára az alkotó folyamatra. A mű születésének misztériumában a tetovált egyén egy személyben a művész múzsája, és a vászon, amire fest. Az elkészült mű egy tudattal rendelkező, két lábon járó festmény, amely az alkotásban teremtő módon vett részt.” Idézet: Lelke rajta – A tetoválás pszichológiája. Szerkesztette Singer Magdolna. Jaffa Kiadó, 2009.

A tetoválás megtervezése ideális esetben a tetováló és a tetovált személy „közös” munkája. Ha a vendég kész mintával érkezik, és azzal is tisztában van, melyik testrészére szeretné felvarratni a tetoválást, a tetoválónak akkor is át kell (kellene) gondolnia, hogy a test és minta hogyan legyen harmóniában, hogyan illeszkedjen, hogyan kövesse a test vonalát stb. A tetoválásnak nem csak testi, de lelki kapcsolatban kell állnia hordozójával, tekintettel kell lenni a nemre, korra stb.

A tetoválónak meg kell értenie vendége motivációit, érzelmi elfogultságát, állapotát. Sok tetoválás a tetovált életéhez kapcsolódik szervesen. Az életút fontos pillanatai kerülnek megörökítésre, minden mintának története van. Az ok például lehet egy elszenvedett krízishelyzet, veszteségélmény, haláleset, párkapcsolati válság, de lehet szó identitásproblémákról, fejlődési krízisről is. Ilyen esetekben a tetoválás mintegy „kívülre” helyezi a belső problémát, tehát segíthet pozitív módon feldolgozni a negatív élményt. Így a tetováló egészen speciális kapcsolatba kerülhet a tetoválttal, bensőséges, szinte terápiaszerű közelségbe. Hangsúlyozni kell tehát az ilyen helyzetek felelősségét.

Ha a kért tetoválás esztétikai vagy erkölcsi problémákat vet fel, a tetováló felelőssége a vendéget tájékoztatni erről. Az ízlésbeli problémák természetesen szubjektív megítélésként értendők, de a szélsőséges példáktól eltekintve még egy átlagos mintánál is adódhatnak „rábeszéléses” módszerek a tetoválás esztétikusabbá változtatására.
Az erkölcsi dilemmák alatt értendő például a tiltott jelképek tetoválása.
Hazánkban A Büntető Törvénykönyv 269/B. §724 (1) szerint:
„Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet
a) terjeszt;
b) nagy nyilvánosság előtt használ;
c) közszemlére tesz;
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

Tetoválómester, stúdió választása
Az alábbi lehetőségek vannak:

1. Ajánlás, ez a leggyakoribb. Valakin láttunk egy minőségileg, esztétikailag gondosan kivitelezett tetoválást, vagy barátunk is itt készíttette, és szerinte megbízható, higiénikus, jól felszerelt stúdióban, megfelelő árral dolgozik a tetováló. Ritkán állnak meg az emberek egy tetoválásnál, és ha az előző mintával elégedettek voltak, és munka közben jó viszony alakult ki, akkor ugyanoda mennek vissza a következő alkalommal.
Ha lehetőség van rá, ezt a fajta kiválasztási módot ajánljuk, a bizalom fontos dolog mindkét fél részére.

2. Internet. Rengeteg elkészült munkát lehet látni különböző weboldalakon, közösségi portálon, hozzászólást is olvashatunk, melyik művészről, milyen benyomások alakulnak ki a mű születése közben. Általában a konkrét stúdió kiválasztásának fázisában már lakóhely szerint keresünk rá, vagy akkora körzetben, ahova még hajlandók vagyunk elutazni. A stúdiók weboldalán referenciaképek is láthatók, árat is lehet kérni.
A közösségi oldalakon kérdéseket is feltehetnek akár ismeretlenül is egymásnak, vagy a like- ok száma is befolyásolhatja döntésükben, kit is válasszunk.

3. Magazinok. Az újságokban rengeteg hirdetéssel találkozhatunk, de a megjelenő interjúk, cikkek, bemutatott munkák is reklámnak tekinthetők. Sokan gondolják úgy, hogy aki az újságban szerepel, mint tetováló művész, azt érdemes megkeresni. Ezeket a hirdetéseket kezeljük körültekintően, mindenképp kérjünk egy személyes találkozót a tetoválás előtt.

4. Kirakat. Viszonylag ritka, de terjed a nyitott portállal rendelkező stúdiók száma. A spontaneitásnak kedvez, hogy akár hirtelen belépve is megrendelhető a tetoválás, beszélhetünk a leendő tetoválónkkal, döntést hozhatunk.