Constantine, a démonvadász – a Vörös Király jele

Démonvadász

John Constantine (Keanu Reeves) Alan Moore: Hellblazer című kultképregénye alapján készült film főhőse. Egy démonvadász, aki különös képességekkel bíró, természetfelettit látó szakértő nyomozó. Az ő világában az angyalok és a démonok közötti harc dúl az emberek lelkéért. Csak egy szabályt kell betartani, közvetlenül nem lehet beavatkozni az egyén döntésébe. Amikor ezt a szabályt megszegik, John közbelép.

Constantine a két alkarján, felezve visel egy misztikus tetoválást, és amikor összeérinti a kezeit, csak akkor válik teljessé az ábra, vagyis a mágia. A varázslat célja ebben az esetben az, hogy felfedje az ismeretlent, hogy megmutassa amit tudni szeretnénk.

A jel, az úgynevezett Vörös Király, egy XVII. századi, alkímiával foglalkozó munka, a Thomas Vaughan által írt Eugenius Philalethes-ben jelent meg. A Speculum Veritatis (Ténytükör) rajzainak 23. képe, egy háromszögben égő tűzet ábrázol, amelyből három nyíl indul lefelé. Az alkímiában a kén a tüzes férfi eleme, a higany – vagyis a nőiség – ellentéte. Kémiailag pedig a vörös kén a higany és a kén keveréke, ennek a kombinációnak a „házassága”, az alkímiai munka szellemi célja. A szimbólum a kezdeti ősanyag (prima matéria) és vég, vagyis a szellem (spirit) összhangja is egyben. A földi király meghal és újra szellemi lénnyé válik, vagyis a folyamat egy olyan kör, amely ugyanazon a ponton végződik, ahol elkezdődött.

Constantine, a démonvadász (Constantine) – 2005
Rendező: Francis Lawrence
Szereplők: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Djimon Hounsou, Tilda Swinton, Peter Stormare