A pillangó (lepke)

Így lesz pillangó a hernyóból
Így lesz pillangó a hernyóból
A lepkék szimbólumrendszere nagyon összetett:

  • Egyrészt mint látvány, egészen elképesztően sokrétű, változatos formát, színt képes létrehozni, így a szépség jelképe.
  • Másrészt a lepke kifejlődése (pete-lárva-báb-lepke) a metamorfózis alatt teljesen megváltoztatja a genetikai (DNS) struktúráját. Így a változás, a fejlődés, újjászületés, halhatatlanság szimbóluma is.
  • Harmadrészt mozgása, a szárnyak csapkodó rezgése a miatt a lélek szimbóluma.
  • És nem utolsó sorban törékeny, szinte megfoghatatlan légies teste jelenti a törékenységet, a kecsességet, a mulandóságot is.

A japánoknál a gésák jelképe (Pillangókisasszony). Kínában a halhatatlanságra utal.

A görög mitológiában Thanatosznak, a halál hírvivőjének-szállítójának és Hüpnosznak, az álom istenének pillangók a jelképei. Gyakran Thanatosz alakja körül pillangók repkednek, mint a lélek megszemélyesítői.

Az ógörög művészetben Psyché-t (Pszükhé) lepkeszárnyú lánynak ábrázolták, Psyché jelentése: lélek, pillangó. Az antikvitásban a halottak lelkét szárnyas árnyékképeknek képzelték el, mint a merevségből kilépő lélek.

Pillangószárnyas tündér
Pillangószárnyas tündér
Mesékben a tündérek, manók gyakran tündérszárnyakat viselnek, melyek a pillangó szárnyainak formájára hasonlítanak, így a varázserő megtestesítői is.

A kereszténységben a lepke feltámadás jelképe. A gyermek Jézus kezére (vagy egy virágra) rászálló pillangó is a feltámadásra utal. A fejlődési stádiumok miatt a halhatatlanság, a stációk szimbóluma. Gyakran síremlékeken is ábrázolják.

A pillangók a lepkék rendjének egyik családja, tehát minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó.

Aki pillangó tetoválást választ örök kísérőnek, az általában igényli a szabadságot, bezárhatatlan lélek, fogékony a szépségre. Aki a pillangó előtti állapotokat is felvarratja, az inkább igényli a befelé fordulást, mélyebben átgondolja terveit.

Kulcsszavak: metamorfózis, idő, elegancia, feltámadás, törékenység, átalakulás, szerelem, lélek, ünneplés
Kapcsolódó szimbólumok: szárny, nap, hold, virágok, inda, hernyó, gésa