Hímzés tetoválás

Varratni megyek, felvarratom, kivarrták – a tetoválók és tetováltak világában ezek mindennapos kifejezések. De mi van akkor, ha a kifejezés tényleg majdnem szó szerint értendő, ha szándékosan olyan a tetoválás mintha varrva, pontosabban hímezve lenne.

Nem véletlen, hogy azonos szavakkal jellemezzük a tetoválást és a textil varrását:
a). a hagyományos tetoválógépek működése nagyon hasonló a varrógépéhez,
b). mindkettőt tűvel végzik,
c). mindkét esetben a cél, hogy nyomot hagyjunk a kiválasztott alapon/alanyon.

A hímzés klasszikus művészet, régészeti leletek alapján már az ókorban használták. Kivétel nélkül, a föld minden pontján alkalmazták, minden területen az adott népcsoport a saját motívumait fejlesztette ki.

Hímzéses emlékek
Egyiptomi hímzett tunikák (1, 2) és középkori keresztény vallásos hímzés (3)

Sírleletekben talált emlékek alapján az ókori Egyiptomban, Mezopotámiában, Kínában már jelentős mennyiségű hímzésről van bizonyítékunk. Az ókori Rómában már több fajtáját is ismerték, alkalmazták a szálszámolásos, laposöltéses és rátétes technikát is.

A középkori Európában főként kultikus és vallási darabokon használták – palástok, miseruhák, vallási és koronázási ünnepi textileken. Témáját tekintve domináltak a bibliai jelenetek képi megjelenítései, majd később megjelent az igény a világi felhasználásra is.

A népművészet egyik alapvető díszítési technikája, amely ellenállt a kor aktuális „divat” hímzéseinek.

A hímzés használata a 20. században megváltozott. Míg nagyszüleink még díszítettek vele, az új generáció már a mindennapjaiban használja.

Tetoválásként még élőbbé teheti a hagyomány ápolását, de generációs és nemzeti összetartozást is jelölhet. Ahogy a textilen, úgy a bőrön is képes átadni a gazdag szín, forma vagy motívum megjelenítését.

Tabata Muciño tetoválása
Tabata Muciño tetoválása
Lehet laposöltéses, vagy keresztszemes, bármely stílust is választjuk, csodálatos, varázslatos hangulatot érhetünk el vele. Legszebb példái azok a minták, melyek tényleg úgy néznek ki, mintha a fonalat a bőrbe hímezték volna be, már-már 3D-s hatást elérve, a fonal csillanását visszaadva.

Tabata Muciño a mexikói tetoválóművész a hagyományos Mazatec, a Mayan, az Otomí, a Huichol és a Zapotec indián textilművészet motívumait és technikáit használja fel tetoválásaiban.