A kiskanál

Első pillantásra elég furcsának tűnhet, hogy valaki egy kiskanalat, kanalat tetováltat magára. Pedig ez a használati eszköz napjainkra egy erős szimbólummá nőtte ki magát, világszerte jelképezi azokat, akik valamilyen krónikus betegséggel küzdenek és mindennapjaikat ez az állapot határozza meg.

Tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető a kanál metaforája, Christine Miserandino, egy krónikus betegeket támogató blogger, 2003-ban megpróbálta elmagyarázni egy barátjának, hogy milyen lehet ilyen betegséggel élni.

Egy vendéglőben ültek, Christine példaképpen összegyűjtött egy pár kanalat az asztalokról, arra utalva, hogy képzeljük el, hogy minden kanál egy energiaadagot jelent, ami a napi szokásos feladatok elvégzéséhez szükséges.

Az egészséges ember számára ezek az „energiaegységek” nem jelentenek gondot, hiszen szinte korlátlan számban a rendelkezésükre állnak, de a krónikus betegségekben szenvedők tisztában vannak vele, hogy az adagjaik korlátozottak, vagyis be kell osztani őket.

Az állandó fájdalommal, fizikai rosszulléttel járó megpróbáltatás szenvedőinek segítséget és erőt nyújthat ez a jel abban, hogy elviseljék helyzetüket, illetve emlékeztessék magukat – és környezetüket – hogy miért is szeretnének minden nap tovább élni. A betegeknek mindig gondolniuk kell arra is, hogy maradjon egy „kiskanálnyi” energiájuk, hiszen bármikor rájuk törhet egy újabb roham, rosszullét.

Mindezek mellett a kanál tetoválás még több, személyes jelentéssel is bírhat, erre válogattunk össze egy pár példát.

Mary Jo unokatestvére tervezte ezt a tetoválást, amely nemcsak a kanál tetoválás harcára utal, hanem Mary Jo-t az anyjára és a nagynénjére is emlékezteti, akik már mindketten elvesztették a rák elleni küzdelmet:

Corrina tetoválása a csuklójának alján található. A remény üzenete az, hogy minden új kanál új bizakodást szül:

A liliomokkal körülvett kanál emlékeztet minket arra, hogy csodálatos dolgok is vannak körülöttünk, még krónikus betegségek esetén is:

A sárga szalag az endometriózist szimbolizálja, az 525,600 pedig egy évnyi percszámra utal:

„Egyszerre egy nap”:

Végül pedig egy gyönyörű példa a testvéri szeretetre: