Gramofon – fonográf

A zene egy mindenki által ismert egyetemes nyelv, minden kor, kultúra valamilyen formában létrehozta. Talán a leggyakrabban használt zenei jelkép a gramofon illetve a fonográf. Nézzük, miért!

A gramofon indította el azt a kulturális forradalmat, ami még napjainkban is tart: széles tömegek számára lehetővé tette az egyébként elérhetetlen előadók és dalok megismerését. Ekkor még nem volt rádió, zenét addig csak élő koncerten, hangversenyen lehetett hallgatni, de ebben az esetben ez egyszeri alkalom volt, nem lehetett többször „visszahallgatni”. A gramofon alkalmas volt zenei vagy más műsoros lemezek lejátszására.

Gramofon tetoválások

Előzmények:

1857-ben a francia Édouard-Léon Scott de Martinville feltalálta a Phonautograph nevű hangrögzítő eljárást, (rögzíteni tudta a hangot, de visszajátszani nem), viszont a történelem első emberi hangját és énekhangját ezzel az eljárással rögzítették 1860 április 9-én.

1877 áprilisában Charles Cross elméleti tanulmányt írt a hangrögzítésről, de közben 1877. július 30-án New Yorkban bejegyezték Edison működő találmányát.

1878-ban a boltokba kerül az első hétköznapi használatra is alkalmas hangrögzítő és lejátszó berendezés a Thomas Alva Edison-féle fonográf.

Ezek még csak kb. két perc játékidőt tudott rögzíteni, hangminősége gyatra volt, pár lejátszás után a viaszhenger erősen elkopott, de már mutatta az utat a jövő felé.

Emile Berliner oldotta meg a problémát, a viaszhenger helyett lapos korongra (hanglemezre) rögzítette a hangot, így megalkotta a későbbi lemezjátszó elődjét. Ez nem tudott hangot rögzíteni, csak lejátszani, de ipari mértékű lemezgyártására már volt lehetőség.

Ezzel eljutott a fejlődés oda, hogy a zene már mindenkié lett, és a zenei forradalom még mindig tart.

Aki gramofont, fonográfot választ tetoválásként az értékeli a zenét és annak történelmét; hisz a zenei nyelv egyetemességében.

Eredetileg az old school, majd a new school stílusú gramofonok hódítottak, de mára már minden stílusban elképzelhető. Jól mutat fekete-fehérben, és színesben egyaránt.

Zenéhez kapcsolódó, gyakran tetovált szimbólumok még: gitár, hangjegy, mikrofon, zongorabillentyű. A lejátszógombok a legújabb zenei jelképek, melyek lehetővé teszik a zeneszámok közötti előre vagy hátraugrást.

Kulcsszavak: zene, ritmus, ösztön, szívdobbanás, hang, hangszerek
Kapcsolódó szimbólumok: gitár, hangjegy, billentyű, mikrofon, hangszerek