A kígyó

A kígyót sokan félreértelmezik, pedig kevés olyan ősi állatszimbólum van, melyhez ennyi pozitív, segítő szimbólum társítható. Az ősi kultúrákban mindig az életerő, a termékenység, az újászületés, átváltozás, bölcsesség, szexualitás, gyógyítás szimbóluma.

A kígyó duális állat, azaz kettős jellemzővel bír. Egyes népeknél férfi, máshol női tulajdonságokkal ruházzák fel, van, ahol mindkét nemmel összekapcsolják. Testének formája összetekeredve (spirál) női szimbólum, a termékenység jelképe, míg kiegyenesedve, egyenesen, fallikus (férfi) szimbólum.

Kígyó tetoválások

Aszklépiosz a görög római mitológiában a gyógyítás és a gyógyhatású szerek istene. Épiónétól született gyermekei szintén az orvoslás, gyógyítás mesterei: Makhaón, a sebészet mestere, Podaleiriosz, a belső bajok ismerője, Hügieia, az egészség istennője, Iaszó, a gyógyítás istennője, Panakeia, a növényi eredetű gyógyszerek istennője.

Aszklépiosz jellemző tárgya ma a gyógyszertárak cégérében látható orvosi pálcára tekeredő kígyó.

Hullámformája és mozgása révén a folyókhoz, nagy vizekhez is társítják, az alvilág folyóját (Styx) is óriás, a világot körbeölelő kígyóként ábrázolják.

A skandináv hitvilágban Jörmungandr, a Világkígyó Loki középső gyermeke, a tengerben él, és ott olyan hatalmasra nő, hogy körbeéri a földet.

A kelta druida papok, gyógyítók a Föld energiáját kígyóként ábrázolták, ezek az energiavonalak a nathir-ok, más néven a Ley-vonalak.

Egyiptomban több korban, több istent is kígyó-, vagy kobraformával ábrázoltak, az új élet, a feltámadás és védelem szimbólumai voltak:

Meretszeger – a királyok völgyének őrzője, kígyóistennő, nevének jelentése: „csendet szerető”
Amunet – a levegő eredeti istensége, kobraként vagy kígyófejű nőként ábrázolták
Wádjet – istennőt kobraként ábrázolták, Egyiptom és a fáraó védelmezője volt, a fáraó koronáján mindig ábrázolták.

Uadzset a zöld kobraistennő az ókori egyiptomi vallásban. Védelmező istennőként gyakran Ré fején összetekeredve ábrázolták, hogy védje a főistent. A Tejutat az egyik értelmezés szerint Uadzsettel azonosítják.

A maja indiánokál az ouroboros-t, a farkába harapó kígyót tisztelték.

Az aztékoknál Quetzalcoatl (Ketzalkóatl azaz Tollaskígyó) a tudás, a tanulás, és a kereskedelem istene volt. A természet erejét is szimbolizálta: az összetekeredett tollas kígyó farka vízhez ér, vihart és port kavar, esőt hoz. A keleti égtáj ura, a nap szimbóluma. Neki köszönhették a tudományokat, a törvényeket, az erkölcsöt. Ő teremtette az embert, akiknek a mezőgazdaság és az írás tudományát is átadta.

A kígyó nagyon gyors, mozgékony, a legkisebb helyen átfér, hatékonyan álcázza magát, nincs akadály számára.

Kettőssége miatt sokakhoz közel áll, nem egyértelműen jó, vagy rossz, olyan mint az ember.
Aki kígyó tetoválást választ magának az törekszik az egyensúlyra, impulzív, intuitív, gyógyító természettel bír.

Kapcsolódó szimbólumok: ouroboros, enso, kör, végtelen jel, nap, hold, folyó, víz, hullám, spirál