Köszöntsük pezsgővel az új évet!

Gyere gyorsan, én kóstold meg a csillagokat! – Dom Pérignon bencés szerzetes állítólag így kínálta az általa feltalált nedűt.

Pezsgő tetoválások

Régebben a pezsgő a kiváltságos, befolyásos elit számára volt csak elérhető, elsősorban az ára miatt, így kifejezetten a gazdagság szimbólumává vált. Később a nagyipari pezsgőkészítés elérhetővé tette bárki számára, és szilveszterkor ma már hagyományosan pezsgővel koccintunk.

Bár a pezsgőt kifejezetten halkan, óvatosan illik kinyitni (hogy a szén-dioxid bent maradjon az üvegben), mégis a szilveszteri hangoskodás régi hagyomány több nemzetnél. A hangos zajok a gonosz ártó szellemeket elűzik az új évben, ezért a pezsgőt ilyenkor bocsánatos bűn pukkantva, dugókilövéssel nyitni.

A pezsgős üveg vastagabb, mint a boros üveg, a nagyobb nyomás miatt. A pezsgős pohár felső része elkeskenyedik, hogy a szén-dioxid bent maradjon a pohárban, így tovább buborékos marad.

Szintén Don Pérignon találta ki, hogy a dugó ne keményfából, hanem parafából készüljön, illetve drótkengyellel rögzítse, hogy a nyomás ne lője ki az üvegből.

A franciaországi Champagne tartományban a hűvös éghajlat miatt tovább erjed a bor, sokszor csak a következő melegebb tavaszi időszakban érik be, így gyakran felhabzik, megerjed. Ebből alakult ki a pezsgő, amit a világ azóta is Champagne-nak nevez.

A pezsgő tetoválás emlékeztethet olyan fontos eseményre, mely meghatározó volt viselője számára, vagy egyszerűen csak szereti annyira ezt az italt, hogy örök emléket állítson neki.

Egyéb italfajták is gyakran megjelennek tetoválásokon, leggyakrabban a sör és a bor, de a whiskey is erősen versenyben van.