A japán sárkány

A japán sárkány a tetoválások egyik legnépszerűbb mintája, férfiak és nők egyaránt viselhetik. A hagyományos ázsiai tetováló művészetben a sárkány pozitív, jóindulatú, nagylelkű, bölcsességet hordozó és viselője számára átadja, felerősíti ezeket a tulajdonságokat.

Tetoválásként rendkívül sok lehetőséget ad a tervezőnek, készülhet csak fekete tintával, vagy színesben is. Stílusát tekintve nincs megkötés, készülhet hagyományos formájú, vonalas vagy festői (tusfestés) stílusban, de az absztrakt vagy realisztikus ábrázolás is gyakori.

Elhelyezése a testen óriási szabadságot biztosít, általában a váll részére vagy teljes hátra készül. Plasztikus testének köszönhetően feltekeredhet karra, lábra, minden testrészen gyönyörű, kiemeli az izmok mozgását.

A japán sárkány ábrázolása kicsit különbözik a kínaitól, karcsúbb, izmosabb a teste. Míg a kínainak öt, a japán sárkánynak három karma van. Feje is jellegzetes, hosszúkásabb kínai rokonánál, erőteljes bajusszal, szakállal és szemöldökkel rendelkezik, szeme nagy, kissé „dülledt”, kifejező. Nincs szárnya.

A legfontosabb japán sárkányok:
Fuku-Ryu: a legkedveltebb, jó szerencsét hoz
Sui-Ryu: az összes sárkány királya, ő a nagy esősárkány, az áradásokért és az esőért felelős
Ri-Ryu: a legritkább, tökéletes látása miatt mindent lát
Ka-Ryu: a legkisebb, tűzvörös színű, lángsárkány
Han-Ryu: a legnagyobb, legfejlettebb, csíkos testű kilenc színben pompázó, madárra emlékeztető sárkány

Mikor japán sárkány tetoválás mellett döntünk, érdemes a színeiket is figyelembe venni, mert minden színnek saját jelentése van:
arany: bölcsesség, kedvesség,
sárga: keleti vonatkozások, önközpontúság, segítőkészség
kék: nyugati vonatkozások, együttérzés, megbocsájtás
zöld: föld, élet
fekete: öregség, bölcsesség

Kapcsolódó szimbólumok: ouroboros, koi, víz, szél, lótusz, Buddha