A lótusz

Elterjedt elnevezések: lótusz, lótuszvirág, vízililiom, tündérrózsa, tündérliliom, tavirózsa

Hiába keleti szimbólum, a tetováló nyugati kultúra éppúgy használja a lótuszt, szinte mindenki számára egyértelmű a jelentése. Még ha nem is tudjuk pontosan, miért, akkor is lenyűgöz hihetetlen szépsége, harmonikus formája.

A lótusz tavakban vagy nagyon lassú folyású vizekben fejlődik. A zavaros, sötét iszapból tör a fény, a tisztaság felé, hogy ott megmutassa, milyen gyönyörűséget lehet létrehozni a sárból. Csak pár napig pompáznak a virágok, és amikor elhervadnak, visszabuknak az iszapba, hogy átadják helyüket az újaknak.

Szimbolikája is innen ered: vágy a szellemi/lelki ébredésre, de jelenti az örök körforgást, a megtisztulást, a felejtést, az isteni szépséget, tisztaságot… Jelentése változhat nyílási periódusa szerint: zárt, félig nyitott, teljesen kinyílt, illetve színe alapján.

Fehér lótuszt válasszon, aki nyitott a szellemi fejlődésre, keresi az utat, halad célja felé. A szerénység és ártatlanság jele.
Rózsaszín lótusz: ha Buddha is megjelenik a tetoválásban, mindenképp a rózsaszínt válasszuk a virág színének, ez Buddha jelképe. Szinte mindig nyitott formában láthatjuk.
Kék lótusz: az intelligencia, a tudás és a bölcsesség jele, maga a küzdelem a jóra, próbatétel az érzékek felett. A kék ábrázolásoknál a lótusz közepét nem mutatják, még nincs beteljesülés, csak a hozzá vezető út.
Lila lótusz: a buddhista vallás nézeteit, törekvéseit szimbolizálja
Vörös lótusz, szív lótusz: a szerelem, a szenvedély és az érzelmek virága, általában nyitott formában ábrázolják. India jelképe.

A keleti vallások (buddhizmus, hinduizmus, taoizmus, sintoizmus) azt hirdetik, hogy amint a lótusz törekszik a fény felé, úgy az ember is képes felemelkedni és a tiszta gondolatok felé haladni. Padma (a szent lótusz) a hinduizmusban Visnu és Brahma jelképe, és a hagyomány szerint száz szirma van.
A buddhizmusban a lótusz a test, az elme és a lélek jelképe, ahogy a növény is hármas tagolású: gyökér, szár, virág. A görög mitológiában Héra szent növénye, de az Odüsszeiában is olvashatunk róla. Egyiptomban a Kék Lótusz ünnepén tisztelik Nofertumot, aki a világ teremtésekor az ősvízből megszülető lótuszvirág istene. Neve jelentése: „A Mindenség szépsége”.
Kínában a nyár jelképe.

Akár életciklusát, akár fejlődését, jelentéseit, vagy csak a szépségét nézzük, megérthetjük, miért ennyire népszerű a tetoválásban.

Kulcsszavak: megújulás, szépség, élet, örök körforgás, nőiesség
Kapcsolódó szimbólumok: Nap, víz, fény, zen kör, Buddha