A szárnyas ló

A szárnyas ló a görög mitológiában Pégaszosz vagy Pegazus, Poszeidón és Meduza gyermeke. Amikor Perszeusz (Zeusz fia) lefejezte Meduzát, akkor ugrott ki a testéből.

Szárnyas lovak

Miután Pegazus felszállt, megpihent Helikon hegyén és patanyomát otthagyta a csúcsán. Nyomából ekkor felfakadt Hippokréne forrása, amely felszentelte a Múzsákat. A forrásra ezek után a költészet isteni sugallataként tekintettek.

Athéné egy arany kötőféket adott Bellerophon hercegnek, hogy azzal szelídítse meg a szárnyas lovat. Pegazus hű segítőtársa volt Bellerophónnak, sok kalandban vettek rész együtt, az oroszlánfejű, kecske testű és kígyó farkú Kiméra elpusztításában és az amazonok elleni harcban, ugyanis a vadállat tüze és az amazonok nyilai nem értek fel olyan magasra, mint ahol Pegazus szárnyalt, ellenben Bellerophonnak könnyű célpontot jelentettek.

Bellerophon azonban elbizakodottságában megpróbált Pegazussal felrepülni az Olümposzra, az istenek lakhelyére. Zeusz ezt látván „varázslatot” küldött Pegazusra, aki ledobta gazdáját a hátáról. Bellerophon halála után Pegazus az Olimposzon lakott és az istenek segítőtársa volt, hordozta Zeusz villáimat. Zeusz szolgálataiért cserébe felhelyezte őt az éjszakai égre. Csillagképként ma is fenn ragyog.

Kapcsolódó szimbólumok: , kentaur, unikornis, lópatkó
Kulcsszavak: szabadság, istenség, félistenség, segítőtárs