A New York-i Szabadság-szobor

Szabadság-szobor tetoválások

A New York-ba érkező bevándorlókat, és ma már a turistákat is, a Szabadság-szobor üdvözli, mely a Liberty Island-en, a Hudson folyó torkolatánál áll.

A hatalmas nőalakot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államoknak, az amerikai függetlenség 100 éves évfordulója alkalmából.

Delacroix: A Szabadság vezeti a népet

Mintaként Eugène Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményén szereplő nőalak szolgált Frédéric Auguste Bartholdi szobrász számára. Bartholdi nem volt felkészülve egy ekkora súlyú szobor struktúrájának megoldására, ezért a feladatra Gustave Eiffelt kérték fel.

A nőként ábrázolt szabadság egy fáklyát tart a jobbjában és egy táblát a baljában. A tábla felirata JULY IV MDCCLXXVI – vagyis 1776. július 4., ami az Egyesült Államok függetlensége kikiáltásának napja. A nőalak egyik lába láncokon áll, ez jelképezi az elnyert szabadságot.

Szabadság-szobor

A teljes magassága a talajtól a fáklya tetejéig 93 méter, beleértve a talapzatot is. Maga a szobor 46 méter magas, tömege 204 tonna.

A talapzat második emeletén levő múzeum a szobor történetét mutatja be.

Nem véletlen, hogy a Szabadság-szobor tetoválásként is nagyon népszerű motívum, és rengetegen érzik át azt, amit közvetít a világnak. Ahogy neve is jelzi, a szabadságot, az összefogást, befogadást szimbolizálja.

Kapcsolódó szimbólumok: New York, USA, Amerika