A világítótorony

Ma már a műholdak, radarok, GPS-rendszerek segítik a hajósokat, de régebben ezek hiányában jelzőtüzek vezették őket. A jelzőtüzeket a jobb láthatóság érdekében magasabb pontokon helyezték el, majd később magas tornyokat is építettek hozzá, általában a parton vagy akár a tengerben, így éjszaka is segítettek elkerülni a zátonyokat, szirteket. A jelzések alapján tudták a hajósok, merre kell biztonságban haladni.

Világítótorony tetoválások

George Bernard Shaw irodalmi Nobel-díjas drámaíró mondta: „Nem ismerek más olyan emberi építményt, mely annyira önzetlen lenne, mint a világítótorony. Ezeket kizárólag azért építették, hogy másokat szolgáljanak.”

A világítótornyok nem csak egyszerűen funkciójuk és építészeti megoldásaik miatt nyűgözik le az embereket, hanem szimbolizálják a segítségnyújtást, a magányt, az erőt, az ellenállást és a közösség összetartó erejét.

Formailag sokfélék: vannak amiket régi római őrtoronyból, vagy templomokból, de Hollandiában akad, amit régi szélmalomból alakítottak át. Abban viszont azonosak, hogy kiemelkednek a tájból, a távolból is jól láthatók, és valamilyen fényforrással rendelkeznek. A fényt kezdetben kátrányos fáklyákkal, majd szénnel, olajjal, petróleummal, gázlámpával, napjainkban pedig elektromossággal oldják meg. A fényt kiegészítették ködkürtökkel, mely további segítséget nyújt a távolság beméréséhez.

A világítótoronyban szinte önkéntes száműzetésben éltek a toronyőrök, sokszor hetekig magányosan, elszigetelve, hogy táplálják a tüzet. Ez a fajta önfeláldozás mások érdekében szimbolizálja a magányt, és a lemondást mások jóléte miatt. Az épület az ég felé törő formájukkal a hit és remény jelképe, a szerencsétlenségek elkerülése miatt a szerencse és öröm, a család szimbóluma is. Magányosan állnak a parton, perspektivikusan látják a világot, és még akkor is ott fognak állni, amikor mi már nem leszünk, megmentve rengeteg életet, reményt adva a következő generációnak.

Kulcsszavak: remény, biztonság, önzetlenség, segítségnyújtás, magány, erő, ellenállás, összetartozás, öröm, hit, család
Kapcsolódó szimbólumok: hajó, tenger, hold, nap, csillagok, tűz, horgony, fáklya, tengeri állatok