A Hold

Míg a Nap az isteniség, a hatalom, a ragyogás, a bölcsesség, a felvilágosultság vagy a férfi/apa szimbóluma, a Hold a női princípium megtestesülése. A titokzatosság, a folytonos megújulás, belső tudás, az anyaság, a szaporodás, a növekedés, a gazdagodás jelképe. A Hold a Nap folytonosságával szemben a ciklikusságot jeleníti meg; viszont számos kultúrában a sors kijelölője és irányítója is.

Ókori mitológia: Szeléné a görög mitológiában az ősi Holdistenség megszemélyesítője, míg Artemisz a Hold és a vadászat szűz istennője, ő segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeket. A római mitológiában alakjuk Luna istennőével azonosítható.

Hold
Artemisz a Hold és a vadászat szűz istennője – Csang-o holdistennő az ókori kínai mitológiában – Hármas Istennő (wicca-kultusz)

Kína: Csang-o holdistennő az ókori kínai mitológiában, a mesteríjász Hou-ji felesége. A legendák szerint férjétől kapott egy öröklétet biztosító elixírt, amelyet titokban egyedül megivott, s azon nyomban a Holdra repült. Gyakran egy fehér jáde nyúllal ábrázolják, akivel együtt él a Holdon.

Hármas hold
Hármas hold
A Hold a női psziché ősképeit, archetípusait is magában hordozza, melyek a nőiség különböző aspektusait jelenítik meg. A legismertebb őstípusok a fiatal lány, az anya és a bölcs idős asszony, őket a növekvő hold, a telihold és a fogyó hold jelképezi. A hármas hold a hármas istennő a wicca kultuszban. A szimbólum a hold három fázisát reprezentálja, az emberi élet három szakaszát és a természeti ciklusokat. Mivel egyben a kozmikus fázisok szimbóluma, így reprezentálja az élet és halál, valamint a reinkarnáció és újjászületés folyamatát.

A Hold az éjszakát, a kevésbé átláthatót is szimbolizálja, a lélek és a psziché archaikus világát, amely magában hordozza a megérzést, az álmokat és a teremtő képzeletet.

Kapcsolódó szimbólumok: Nap, Föld, égitestek, Istenek