Horgony, vasmacska

Horgony tetoválások – eljegyzési gyűrű helyett

A horgony a horgonyzat legfőbb része, mely a hajó rögzítésére szolgál.

Eredetileg nagy kőtömböket, vagy súlyos fémdarabokat használtak a hajók egy helyben tartásához, amiket később valamilyen kampóval láttak el, így stabilabbak lettek a sima súlyoknál. Ezek általában egykarú horgonyok, melyeket a görögök fejlesztettek ki. Később, Nagy Sándor idejében, már kovácsolt vasból készítették, és két görbített, kifelé álló horgonyágat vagy horgonykart formázott.

A kereszténység a vasmacskát, mint a reményt, „lelkünk biztos és szilárd horgonyának” nevezi. Az ókeresztény művészetben gyakran ábrázolják a katakombákban lévő szarkofágokon más jelekkel együtt. Ha hallal kapcsolódik, akkor a hit szilárdságának és állandóságának jelképe, ha delfinnel, akkor a „Megváltóban van az élet nyugalma” jelentésű.

Amikor a kereszténység még tiltott tan volt, akkor a hívek kereszt helyett a horgonyt használták egymás közötti azonosításként.

Később a református egyház szimbóluma lett. Napjainkban ha a horgonyt, a szívet és a keresztet egy mintába foglalják, akkor így együtt a hit (kereszt), remény (horgony) és szeretet (szív) hármasát szimbolizálja. Ebben az esetben leginkább old school stílusban láthatjuk.

Indiában a béke és a hírnökök jelképe

A tengerészeknél az állhatatosság szimbóluma, hogy a viselője révbe ért, megállapodott, útkeresése befejeződött, illetve az Atlanti-óceán átkelését is jelenti.

Horgonyhoz kapcsolódó istenségek:

  • Neptunusz: (római) a vizek és tengerek istene, párhuzamosan a görög Poszeidónnal
  • Ammitrit: (görög) tengeri istennő, Poseidon felesége, a tengerek szeretője, a tengerészek védője
  • Triton: (görög) Poszeidón fia, félig ember, félig hal tengeri istenség. Kagylókürtjébe fújva adja ki parancsait a vizeknek, ennek hatására a hullámok felcsaptak vagy lecsillapodtak.
  • Aegir/Égir: (skandináv) a vizek uralkodója
  • Rán: (skandináv) Aegir felesége, a haragos tenger istennője, az óceán fenekén található Holtak Birodalmának az uralkodója. Akik a tengeren vesztik az életüket, azok mind Rán birodalmába kerülnek. Kilenc lánya a tenger hullámait testesítik meg.
  • Varuna: (india) az ég, az óceán és a csillagok istene.

A horgony egyszerre ábrázolja a női és férfi kettősséget. A horgony alsó fele a nő görbéje, mint a hold félholdja, az egyenes függőleges rúd a férfi jelképe. Ebben a jelentésben a teremtést, termékenységet is jelenti.

Tetoválásként viselője stabilitást, a megpróbáltatások végét remélheti a szimbólumtól. Egyfajta megpihenés, biztos talaj, illetve anyagi és egészségi helyzet megszilárdulása várható annak, aki ezt a szimbólumot varratja magára.

Kapcsolódó szimbólumok: hajó, tenger, Hold, Nap, csillagok, tűz, fáklya, tengeri állatok, kereszt, világítótorony, hajókormány, iránytű, fecske