Hamza (hamsza) kéz – Isten keze

Hamza kéz tetoválások

Az emberek ősidők óta készítenek védőamuletteket, melyeknek természetfölötti erőt tulajdonítanak, így az megvédi viselőjét. Vannak gyógyhatással bíró, vagy szerencsét hozó amulettek is.

A hamza kezet leginkább amulettként használják, amit tarthatnak maguknál elrejtve, de lakóhelyük bejáratát is őrizheti, illetve halottaknak is adták a túlvilágra.

Udzsat-szem amulett
Udzsat-szem amulett
Az ősi egyiptomi temetkezési szertartásokon már udzsat-szem amuletteket tettek a balzsamozott testekhez.
 

A hamza szimmetrikus, tenyér formájú jelkép, középen szemmel, vagy plusz védelmi szimbólumokkal, szó szerinti jelentése öt. Univerzális védelmi amulett, az egyiptomi, az arab, a zsidó, de még az indiai kultúrában is használják.

A judaizmusban hívják Ötös kéznek, vagy Miriam kezének is. Úgy tartják, a Tóra öt könyvével van összeköttetésben.

Az arab hamzát Fatima kezének nevezik, (Fatima: Mohamed legifjabb lánya), illetve ők az iszlám öt pilléréhez (oszlopához, vallásgyakorlatához) kapcsolják. A monda szerint Fatima saját puszta kezével keverte férjének (aki legújabb feleségével tért haza) a tűzforró ételt, így a hit és a türelem jelképe.

Spanyolországban az iszlám uralkodás után 1526-ban V. Károly törvényileg tiltotta be a hamza kéz használatát.

Hamza kéz szem helyett elefánttal
Hamza kéz szem helyett elefánttal
Színe legtöbbször kék, mivel a világos kéket a negatív hatások semlegesítőjeként tartják számon. Közepén a szem helyett gyakran elefántot vagy lótuszt jelenítenek meg: csakúgy, mint a szem, védelmi jelképek ezek is.

 
A közel-keleti konfliktusok megoldására törekvő békeaktivisták elevenítették fel a hamza szimbólumot, rávilágítva, hogy a két vallás és hagyomány közös jelképe mindkét félnek egyaránt fontos, csakúgy mint a konfliktus békés megoldása.

Akárhogy is nevezzük, a hamza erős védelmi jelkép, aki tetoválásként választja, azt erős ősi szimbólum védelmezi. A tenyér közepébe illeszthetünk egyéni, saját szimbólumot, ami még személyesebbé teheti tetoválásunkat.

Kapcsolódó szimbólumok: Isten, Mohamed, Tóra, Miriam keze, Fatima keze, Hórusz, elefánt, lótusz, nap, hold, szem, mindent látó szem
Kulcsszavak: hit, türelem, gondviselés, szeretet, védelem, őrzés, igazság