Henna – csodaszép, de veszélyes is lehet

Régebben a hennát teljesen ártalmatlan, természetes festéknek tartották, manapság azonban egyre több kétség merül fel az alkalmazásával kapcsolatban. Ennek pedig többféle oka is lehet.

  • a különböző kémiai összetevők adagolása (pl. herbicidek, peszticidek stb.),
  • az emberi immunrendszer általános gyengülése,
  • az ökológiai helyzet romlása,
  • az összetevők helytelen adagolása.

Fontos tényező a festék színe. A hennától származó természetes árnyalat fehér, narancssárga vagy piros, és ezekre a színekre nagyon ritka esetekben előfordul az allergiás reakció.

A fekete henna viszont akut allergiás reakciót válthat ki, mivel a természetben ilyen árnyalat nem létezik, kizárólag különböző kémiai kompetensek hozzáadásával alakítható ki (pl. parafeniléndiamin). Az ezen anyagokkal való kölcsönhatás nagyon súlyos égési sérülések fordulhatnak elő.

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • A szemöldök, szempilla vagy hajfestés estén nehézlégzés vagy a görcsös köhögés jelentkezhet.
  • A bőrön lokális vagy általános bőrpír jelenik meg. Szinte minden esetben a bőr kipirulásához kiütés és súlyos viszketés társul, gyakran a bőr hámlása, égése és duzzanata, illetve allergiás nátha is kialakulhat. Számos kísérlet szerint a hennával való tartós érintkezés esetén krónikus betegségek (például ekcéma) súlyosbodása alakulhat ki.

Ezen túlmenően az aktív hennahasználat a bőrrel való érintkezés során emésztőszervi problémákhoz is vezethet, ilyen pl. a nyálkahártya-irritáció, savtúltengés vagy gyomorégés.

Természetesen, ha bármilyen negatív reakciót tapasztalunk, azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz.