Veszélyben Európa legrégebbi tetoválóstúdiója

Tattoo Ole

A Tattoo Ole Dániában (Nyhavn No. 17.) 133 éve működik tetoválószalonként – bár ez így egy kicsit túlzás, mert eleinte csak egy asztal és egy szék jelentették a „szalont”.

Ha a 19. század végén a valaki tetoválást szeretett volna készíttetni, Európa egyik legforgalmasabb kikötőjében, a nyüzsgő koppenhágai kikötővárosban a Tattoo Ole-ban megtehette. Virágzott az üzlet, tengerész volt bőven, a tetoválás is virágkorát élte.

A bolt 1884-ban dohányboltként működött, a tetoválás mint kiegészítő termék volt csak jelen, majd 1919-től már kizárólag tetoválással foglalkoztak. A rengeteg év alatt minden tulajdonos egyben tetováló is volt, itt dolgozott a híres Hans Hansen, Peter Severin, majd a 30-as években Tato-Jack, majd Ole Hansen. Saját mintákat is terveztek, melyek a mai napig a legnépszerűbb és a legtöbbször kért tetoválások a boltban.

IX. Frigyes Dán király

IX. Frigyes dán király is itt készíttette híres tetoválásait, büszkén pózólt félmeztelenül 1951-ben a TIME magazinnak.

A régi, rossz hírű negyed mára fontos turistaközponttá vált, így az épület tulajdonosai szeretnék vendéglátóipari egységüket fejleszteni, ezért a pincében lévő kis bolt bérleti jogát felmondták. Az ott dolgozók és a környékbeli vendégek petíciót írtak a Tattoo Ole megmentése érdekében, melyet a Facebook oldalukon mindenki támogathat egy aláírással.

Weboldaluk: Tattoo ole Nyhavn 17