A kraken

A kraken mély vizekben, végtelen óceánokban élő mondabeli szörny, mely a hiedelmek szerint hatalmas fejlábú (vagy lábasfejű), több szemű lény.

Kraken tetoválások

A régi hajósok időről-időre kitaláltak, majd terjesztették, és végül hittek is különböző tengeri szörnyekben. Ilyen lehet a Leviathán, Nessie Skóciából, vagy a tengeri sárkányok, kígyók, szirének, sellők.

Belegondolva nem is volt ez minden alap nélkül való…

A vízi lények kis százalékát ismerjük csak, a mélytengeri élőlényekről még csak halvány sejtéseink vannak. Ma már láthatunk fotókat óriás hevederhalakról, óriáskalmárokról, melyektől pár ezer vagy száz évvel ezelőtt teljes joggal rettentek meg a matrózok. Bár ezek még véletlen sem húzgálták a mélybe a hajókat, tüzet sem okádtak, méreteiknél fogva mégis félelmet keltettek.

Olaus Magnus's 1539 Carta Marina. From the James Ford Bell Library
Olaus Magnus’s 1539 Carta Marina. From the James Ford Bell Library

A krakenek kifejezetten a polipokra és kalmárokra hasonlítanak. Olaus Magnus uppsalai érsek 1530 körül már ír olyan „polipokról”, melyek kb. 3000 négyszögöl(!) terjedelműek. Még térképet is készített a tengeri szörnyekről 1539-ben.

Pontoppidan Erik (1755) dán érsek, természettudós, ornitológus, tanár igen alapos leírást is mellékelt a krakenekhez: mérete teljes szigetet alkot, félóra járás alatt lehet a hosszát lemérni, 30 lábnyira ki tud nyúlni a tengerből erős karjaival, és mivel szigetnek álcázza magát, gyanútlan hajósok hozzá kötik ki a hajóikat, melyeket leránt a mélybe.

Babonák a krakennel kapcsolatban: kedvencük a zöld szín, szemük is zöld. Emiatt a hajón tilos bármit zöldre festeni, mivel ez erősen vonzza. Nem ajánlatos a szemükbe nézni, mert azonnal az irányításuk alá kerül az, aki belenéz.

A Karib-tenger kalózai című filmben Davy Jones ereszti ki a mélyből a krakent.

Tetoválásként nagyon jól elhelyezhető minta például egy teli karon. Míg a felső részen van a felszín a hajóval, addig az alkaron tekeredik a kraken.

Kapcsolódó szimbólumok: tenger, víz, bálna, polip, sellő, leviathán, szirén
Kulcsszavak: erő, mese, félelem, ismeretlen, víz, tenger