Halloween szimbólumai

Halloween – Mindenszentek, Halottak napja, Samhain, Hallowmas, Dia de los Muertos – a halottak tiszteletére minden kultúra megemlékezést tart az év egy bizonyos napján.

III. Gergely pápa a 700-as évek közepén november 1-jét tette meg az összes szent és mártír emléknapjának (Mindenszentek napja – All Saints’ Day), és az ezt megelőző estét Mindenszentek éjszakájának (All Hallows’ Eve).

Mindenszentek ünnepe szorosan kapcsolódik a kelták újévi ünnepéhez (Samhain), a sídhk (tündérdombok) megnyílásának napjához. Ezen a napon elmosódik a határ a föld és a túlvilág között, átjárhatóvá válnak a láthatatlan kapuk. Hagyományosan október vége felé, a mezőgazdasági munkák befejeztével, a tél, a nyugalom és pihenés időszakával kezdődik.

A Halloween napjainkra átlényegült egy közösségi (gyerekbarát) ünneppé.

A nyolc leggyakoribb, Halloweenhez kapcsolódó szimbólum:

DenevérDenevér: A pogány ünnepek általában tűzrakással kezdődnek, ahol a fény, a meleg odavonzza az éjszakai bogarakat. Mivel a denevérek fő elesége a sok apró repülő rovar, így megjelennek ezeken az ünnepeken. Úgy tartották, a denevérek ismerik az élet és halál közötti utat, így méltán kerültek be a Halloween jelképei közé.

Fekete macskaFekete macska: Talán a babonaság legtovább fennmaradt szimbóluma. Nem elég, hogy macska, még fekete is, mely a rejtély, az ismeretlen és az éjszaka színe. A macskák látnak a sötétben, és régóta összekapcsolják őket a túlvilággal.

TöklámpásTöklámpás: Samhain ünnepén a kelta hiedelmek szerint a lámpásoknak, gyertyáknak több funkciójuk volt. Egyrészt megvilágították az utat az éjszakai szomszéd- és rokonlátogatásoknál, másrészt a szellemekkel szembeni védelmi rituálék része volt. Eredetileg a szigetvilágban tarlórépát, céklát faragtak, de amikor a brit és ír bevándorlók Amerikába érkeztek, ott a sütőtök volt erre a célra megfelelő. A faragott sütőtök Amerikában az aratáshoz kapcsolódó szimbólum volt, még jóval a Halloween ünnep előtt. Eredetileg Jack-o’lantern elnevezést használták (a monda szerint egy részeges ír kovács neve volt).

KoponyaCsontváz, koponya: Az élet maradványainak szimbolikus és fizikai emlékeztetője. Mivel Halloween az az időszak, amikor a halottak tisztelete előtérbe kerül, egyértelműen ide kapcsolódik.

BagolyBagoly: A denevérekhez hasonlóan mint éjszakai madár, erős természetfeletti totemállat. Bölcsessége és képességei révén került be a Halloweeni gyűjteménybe.

PókPók: Az ünnep állatainak (macska, bagoly, denevér) közös nevezője, hogy természetfeletti tulajdonságokkal ruházzák fel őket. A pókháló finomsága, ereje, és tökéletes rendszere jelképezi az idő, a sors, és az utazás misztériumát.
A póknak nyolc lába van, mely a ciklikusság szimbóluma.

BoszorkányBoszorkány: A boszorkányok (wicca-k) szintén a Samhain ünnep fontos szereplői. Az energiák, a túlvilági üzenetek fontos hírvivői.

TemetőTemető: A csontvázhoz, koponyához hasonlóan az elmúlás és az örök körforgás ciklikusságának kiindulópontja, így érthető a Halloween-i kapcsolat.

.
Van, akinek annyira fontos ez az ünnep, hogy magára is tetováltatta valamelyik hozzá tartozó szimbólumot – vagy egyszerre akár többet is: