A denevér

Denevér, más neveken bőregér, szárnyas-egér, tündelevény, bőrmadár.

Az általános hiedelemmel szemben a denevér emlős, mi több, az egyedüli, mely aktív repülésre képes. Kivételesek abban is, hogy térdüket mindkét irányba képesek hajlítani. Szárnyszerű bőrredőjük nem engedi át a levegőt, mely miatt különbözik minden madárszárnytól.

Denevér tetoválások

Erős kötelék alakul ki a denevércsalád tagjai között, gondoskodnak a kicsinyekről és az idősekről és hangokkal is képesek kommunikálni. Alkalmazkodóképességük miatt szinte a föld minden pontján megtalálhatók. Nincs szükségük fényre, radarhoz hasonlóan hullámokat bocsájtanak ki és ezek visszaverődése alapján tökéletesen tájékozódnakk.

Kevés az olyan állat, amihez ennyi babona, hiedelem kapcsolódik, és ami kultúránként és földrajzilag ennyire eltérő jelentéssel bír.

Kínában a denevért jelentő „fu” szó, azonos a „jószerencse” jelentésű szóval, így a boldogság, a szerencse, a hosszú élet és a tudás szimbóluma. Legtöbbször repülés közben ábrázolják, és rendszerint öt denevért jelenítenek meg, melyek az öt áldást jelképezik: hosszú életet, gazdagságot, egészséget, jóindulatot és a természetes halált.

Denevér tetoválás

Afrika egyes részein a halottakhoz vezető úton ők a kísérők, vagy a halottak lelkével azonosítják.

Egyiptomban védő amulettként használták csontjait/fejüket, a túlvilágra vezető út ismerőinek tartották a denevéreket.

Az ókori görögöknél az éberség, a női misztérium szimbóluma, továbbá az ősök és utódok közötti közvetítőnek tartották.

Amerikai indiánoknál a halhatatlanságot, az intuíciót, és az újjászületést jelképezi.

A maja Zotz isten feje denevér, teste ember. Dél-amerikában a denevért gyakran ábrázolták jaguárral vagy kígyóval, a termékenység szimbóluma.

A keresztény Európában negatív szimbólumként tartják számon, az ördögi jelenlét, a gonosz szándék, a boszorkányság attribútuma, a Bibliában tisztátalan madárként írnak róla (3Móz 11,19; 5Móz 14,18). A középkorban gyakran a sátánt/ördögöt denevérszárnnyal ábrázolták.

Brit, thaiföldi és kanadai légierők jelvényei

Mindennapi életünkbe gyakran találkozunk denevérábrázolással, gondoljunk a Baccardi-üvegeken látható logóra, vagy Batman-re, de a Drakuláról szóló filmek gyakori szereplője is. Számos családi címerben is megjelenik, és katonai szervezetek is előszeretettel választják a denevért pajzsukra, ruhájukon emblémaként látható (pl. brit, thai és kanadai légierők).

Aki tetoválásként a denevért választ, nagy eséllyel érzékenyebb környezetére, és képes elválasztani az illúziót a valóságtól. Könnyen tájékozódik, nem érti félre a jeleket, tudja mit akar. Megbízik érzékeiben, és energiáit fókuszálni tudja arra, amit el szeretne érni. Nem beszél félre, keresi a szokatlan megoldásokat, képes „fejre állni”, hogy más aspektusból is megvizsgálhasson dolgokat. Védelmezi magát és szeretteit, viszont képes beburkolózni, félrevonulni, (ahogy a denevér is maga köré fonja szárnyait), ha nincs kedve valamihez.

Kulcsszavak: tájékozódás, halhatatlanság, termékenység, érzékenység, túlvilág, illúzió, álom, utazás, újjászületés, szerencse
Kapcsolódó szimbólumok: Hold, boszorkány, macska, ördög