Az óra

Az időmérés iránti igény már az ókorban megjelent, az égitestek változásai állandó kapaszkodót jelentettek az ember számára. A napórák ötlete is innen származik, csak le kell szúrni egy botot a földbe, és amikor a legrövidebb az árnyék, akkor van dél.

Óra tetoválások

Később persze tökéletesedett a módszer, már függőlegesen, a falakon is használtak napórákat, az árnyékvető pálcájukat a felállítás helyének a földrajzi szélességhez igazították. Sőt, hordozható napórákat már az egyiptomiak is használtak, ezeknél a körülbelül “T” alakot formáló tárgyaknál a rövidebb vízszintes vonal vetett árnyékot a hosszabb függőlegesre, amin rovátkák jelölték az időt. Egyiptomban az obeliszkek is napóraként funkcionáltak, az oszlopszerű építmények árnyékából bárki leolvashatta az idő múlását.

A homokórák eredete az ókori görögök és a rómaiak időszakába vezet. Ekkor készítettek már vízórákat is, amelyek különböző alkatrészek és a víz segítségével lendültek mozgásba, így ezeket nyugodtan tekinthetjük a mechanikus órák őseinek.

Az 1200-as években már létezett olyan időmérő eszköz, amely hengerek köré csavart kötéllel működött – leginkább egy kútra hasonlítva -, és a fellógatott súlynak köszönhetően már képes volt fékezni a hengereket, így egyre pontosabban mérhették az időt, bár a perceket ekkoriban még nem jegyezték.

100 évvel később elterjedtek a toronyórák is, amelyek hasonló elven működnek. Ezek már percet, sőt másodpercet is képesek voltak megjeleníteni. A középkorban aztán a városok fejlődése, a közigazgatás és üzleti világ kialakulása az idő mérését is forradalmasította, egyre pontosabb és hordozható órák igénye merült fel.

Így születtek meg a 1500-as években az első zsebórák, illetve ekkortájt osztották be a napot 24 órára, amelyben egy óra 60 percből áll.

Rengeteg típusú óra létezik: Napóra, Hold- vagy csillagóra, vízóra, ingaóra, kerekes óra, rugós óra, elektromos óra, kvarcóra, atom- vagy molekulaóra…

Az óra szimbolikája viszonylag egyszerű: az idő múlását jelképezi. Az ábrázolása általában figyelmeztető jellegű, emlékeztető arra, hogy az idő korlátozott erőforrás és az elmúlás elkerülhetetlen. Az embernek időt kell szakítania a fontos dolgokra, okosan kell kihasználni az életet. A nekünk adott idő meghatározza mennyi ideig maradunk családunkkal, mennyi érdekes dolgot fogunk látni és megtanulni.

Az óra minta jelenthet túlterheltséget is, egyben segítséget nyújthat ahhoz, hogy viselője megszabadítsa magát a valódi vagy képzelt határidőktől.

A homokóra a ciklusok és az egyensúly szimbóluma is. Az ókori alkimisták szerint ez az egyensúly a két háromszög alakjában rejlik, amelyek kiegyensúlyozzák egymást. Az alkimisták ezeket a háromszögeket úgy értelmezték, hogy a természet két aspektusát képviselik: a felső az ég, az alsó pedig egyenlő a Földdel.

Egy másik jelentés szerint mivel a homokóra megfordítható, a feltámadást is jelképezi. Az idő körforgását szimbolizálja, de azt a spirituális üzenetet is közvetítheti, hogy viselője az idő csapdájába esett, tehát beleragadt a múltba, a rossz és fájdalmas emlékekbe, tapasztalatokba.

Kapcsolódó szimbólumok: Nap, Hold, Föld, csillagok, csillagjegyek