A griff

Griff tetoválások

A griff két állatból van „összegyúrva”, teste az oroszlánéhoz, feje és szárnyai a saséhoz hasonlók. Mivel mindkét állat a csúcsragadozó, a griffet is minden teremtmény királyának tartották.

Az ókorban az isteni hatalmat jelentette, illetve az isteneket védelmezte. Rendkívül népszerű szimbólum, a legjellemzőbb talán a középkori, heraldikai (címertani) ábrázolása. Leggyakrabban ágaskodó pózban láthatjuk, királyok és fejedelmek jelképeként.

Megjelenik a magyar népmesékben is, a Fehérlófiában például a főhős az ő segítségével repül a felső világba. Egyes kutatások szerint a magyar mondákban szereplő turul is griffmadarat jelent.

Egy régi legenda szerint Nagy Sándor egyszer elfogott két griffet, és alaposan kiéheztette őket. A két állat azonban mégis kiszabadult, és bosszúból megragadták a hadvezért, majd hét nap és hét éjszaka röptették a levegőben.

A keleti mondavilágban szimurgnak nevezték a megfelelőjét. Az ázsiai pusztákon honos ragadozó madarak – sas, keselyű, sólyom, – az ázsiai oroszlán, és a szibériai, illetve az afganisztáni tigris testrészeiből állt össze. Itt jellemző feladata volt a gyermekek őrzése. Az eurázsiai nomád népeknél a Nap követe. A szárnyas tigris képét szkíta leleteken, a hunok és az avarok fém tárgyain és textiljein is viszontláthatjuk.

A hiedelmek szerint a griffet lenyűgözi az arany és a drágakő csillogása. A tollaik gyógyítják a vakságot.

A hűséget is szimbolizálják, mivel a griff életében csak egy párt választ magának, ha az elpusztul, magányosan éli le a hátralévő életét. A korai kereszténység idején megváltozott a griffek pozitív jelentése, inkább a gonosz erő, a démoni hatalom kifejezőjévé váltak. A mesékben, történetekben sokszor – hasonlóan a sárkányokhoz – valamiféle kincset őriztek. Később megint módosult a szimbolika, Krisztus jelképeként használták, mivel az oroszlán része jelképezte az emberi oldalt, a sas pedig az istenit, tehát a griffek újra a földi erő és hatalom jelképeivé váltak.

Kapcsolódó szimbólumok: Nap, turul, szárnyas ló, unikornis, főnix, sárkány, oroszlán, sas, sólyom