Csillagjegyek: az Ikrek

Az év első kettős jegye. Május 22-től június 21-ig tart, ez már a tavasz vége, a nyár eleje. Ekkor talán a legburjánzóbb a természet, minden zöld, életteli.

A kettősség az ikrek szimbólumaiban is megjelenik.

Ikrek tetoválások

A görög mitológia szerint Pollux és Kasztór megható testvéri szeretete miatt helyezték fel őket az istenek a csillagos égre. Az ikerpárból Polluxot Zeusz nemzette, így halhatatlanként, míg Kasztór Tündareosz spártai király fia halandónak született. A két spártai királyfi példás testvéri szeretettel ragaszkodott egymáshoz, rengeteg hősi csatában, vadászaton álltak ki egymás mellett. Az egyik harcban Kasztór életét vesztette, amit testvére Pollux nem bírt elviselni, ezért le akart mondani halhatatlanságáról. Zeusz ekkor megengedte, hogy a két testvér együtt maradhasson, ha megosztoznak a halhatatlanságon. Így fél évig az égben, fél évig az alvilágban élnek.

Az ikrek szimbóluma az egység, mely felosztható két ellentétes pólusra. Ellentétek, mégis kiegészítik egymást, mi több, nem létezhetnek egymás nélkül. Ilyenek a fény-sötétség, férfi-nő, jó-rossz, hideg-meleg, hasonlóan a jin-jang értelmezéshez.

Egyiptomban az ikreket két növény (ággal) ábrázolták. Napjainkra ez leegyszerűsödött két párhuzamos vonalra, mely a római II-re emlékeztet.

A távol-keleti régiókban gyakran ábrázolják pillangóként, a szimmetrikus szárnyak jelentik a kettősséget, melyek majdnem azonosak, tükörképük egymásnak. A pillangók mozgása, cikázása, lebegése az ikrekre jellemző szabadságra törekvést, a folyamatos mozgást jelképezi.

Az ikrek jegyű emberekre jellemző a kettősség, a mozgékonyság, és egyaránt a szellemi és fizikai aktivitás. Érdeklődése folyamatos és folyamatosan változó, amit a hozzá kötődő emberektől is elvár. Művészetekre fogékony, néha kissé különc, ízlése szerteágazó. Egy emberen belül egyszerre megtalálható mindkét pólus, mely kiegészíti egymást.