A bagoly

A baglyok (mint általában a madarak) a mitológiákban, mondákban az égi eredetre utalnak, ők az összekötők az istenek és emberek között. A baglyot az álmok ismerőjének, a bölcsesség tudójának, mágikus madárnak tartják. Szinte a világ minden pontján kötődik hozzá babona, hol istenítik és pozitív tulajdonságokkal ruházzák fel, hol félnek tőle.

A baglyok nagyon érzékeny lények, nem csak látásuk, hallásuk is nagyon éles, a legsötétebb éjszakában is tökéletesen tájékozódnak. Hallójárataik aszimmetrikusan helyezkednek el, így térhallásuk fejlettebb. A baglyok az egyedüli madarak, amelyek látják a kék színt, és az infravörös tartományban is látnak.

Sok kultúrában a baglyokat összekötik a tudással, a gyógyítással és a jövendőmondással.

Ragadozó madár, szinte teljesen zajtalanul tud repülni, meglepetésszerűen üt rajta áldozatán, órákig képes nesz nélkül egy helyben figyelni. Ez a csendes szemlélődés és hangjának hirtelen rikoltása rémülettel töltötte el a babonás embereket, így a boszorkányság, a túlvilág, a lélek madarává is vált.

A női attribútumok, a Hold és az éjszaka szimbóluma is.

Ha bagoly tetoválást választasz, valószínű megfogalmazódott az igény a bölcsességre: előbb átgondolni, megfigyelni a dolgokat, majd cselekedni, de azt határozottan. A bagoly tökéletes vezető, bátran rábízhatjuk magunkat, megmutatja, hogy nem csak a sötétség létezik, mindig van fény/remény.

Ókori görög mitológia: Pallasz Athénét, aki a bölcsesség, a teremtő gondolat megtestesítője, általában bagollyal ábrázolták, hívták bagolyszeműnek is, mivel a hiedelem szerint képes a sötétben is látni, mai jelentésben túllát/átlát a dolgok felszínén. Az Akropoliszon Athéné templomában rengeteg baglyot tartottak, szent állatnak tartották. Megfigyelték vadászstratégiájukat, manőverezésüket, és összekapcsolták azzal a metaforával, hogy a bagoly nem lát semmiféle korlátozást, csak lehetőséget.

Római néphit: jelzi a közelgő halált, Julius Caesar, Augustus halála előtt bagolyhuhogást jegyeztek fel. A bagoly a halál szimbóluma, de ez félrevezető. Ez csupán korunkban bír negatív töltettel, akár az indián kultúrában vagy az afrikai törzseknél is inkább pozitív tulajdonság. Ez a madár tökéletesen tájékozódik a sötétben, éjszakában, amit gyakran összekapcsolnak a halállal. Az amerikai őslakosok totemállata, általa tudnak kapcsolatba lépni a holtakkal, a lelkek őrzőjeként tisztelték, gyakran a spirituális emberek, varázslók, sámánok totemállata.

Kína: Csin Si Huang-ti (Kína Első Császára, vagy Sárga Császár) jelképe a bagoly. Ő egységesítette Kínát, a Nagy Fal és az Agyaghadsereg építője. Ezen kívül Kínában a villámlás és vihar, valamint a nyári napforduló szimbóluma is.

Ausztráliában a női lélek jelképe.

Időjósok szerint a bagolyhuhogás szelet hoz 🙂

Kulcsszavak: varázslat, erő, túlvilág, álmok, bölcsesség, intuíció, tanácsadás, védelem, tudatosság
Kapcsolódó szimbólumok: Hold, kaszás, farkas