A főnix (tűzmadár)

Egyiptomi eredetű mitikus tűzmadár, amely a görög mitológiában egy hosszú életű, ciklikusan regenerálódó, vagy más módon újjászülető lény. A legendák szerint – természetesen attól függően, milyen eredetűek – a főnix 500, 1461, vagy 15994 évig él. Legismertebb leírása szerint vörös-arany tollazatú hím madár, amely élete végén fahéj ágacskákból rak fészket, majd felgyújtja és benne porrá ég, a hamvakból ezután pedig egy új, fiatal főnix születik.

Főnix tetoválások

Egy feltételezés szerint a főnixmadár mondáját egy kelet-afrikai madárfaj ihlette. A madár olyan forró síkságokon fészkelt, melyen tojásai vagy fiókái nem tudtak volna életben maradni, ezért magas dombot épített, mely megtartotta és megvédte a tojásokat. A domb körül felszálló meleg levegő pedig a lángok által felmelegített levegőre hasonlított.

Az egyiptomiak a főnixet (egyiptomi nyelven: benu) gólya- vagy gémszerű madárnak tartották. Szoros kapcsolatban állt a Napistennel, Rével, Héliopolisz egyik fő szimbólumaként. A görögök megtartották a benu elnevezést, de később ez összemosódott a Fönícia nevéből eredő Phoenix szóval, amely bíborvöröset jelent. A görög és római ábrázolások inkább pávához vagy sashoz hasonlatosnak mutatták a madarat.

A kereszténységben Krisztus, a feltámadás és örök élet jelképévé vált. A korai keresztények valóban hittek a létezésében.

Kínában már 7400 évvel ezelőtt is volt főnixmadár-ábrázolás, leginkább pávára vagy fácánra hasonlít. Ez a Naphoz kapcsolódó madár Keleten is az általános megújulást szimbolizálja, a feltámadást, az újrakezdést, a kivételes ember életét a túlvilágon. Az égi kegyelmet is jelképezte, az ég uralkodójának küldöttjét, a szélistent, aki a madarak királyává válik. Azoknak a nőnek akiknek álmában megjelent a főnixmadár, különleges gyermekeik születtek. (Erre a mítoszra utal pl. Shakespeare is, a Vihar című darabjában.)

A főnix tettekre, cselekvésre ösztönöz, arra hogy az ember egy másik szögből is megvizsgálja a helyzetét, újragondolja ideáit, régi beidegződéseit. Kreatív és pozitív energiával tölt fel. A test és a lélek gyógyulást egyszerre szimbolizálja.

Kulcsszavak: feltámadás, újjászületés, örök élet, újrakezdés, megújulás, pozitív energia, gyógyulás
Kapcsolódó szimbólumok: kör, jin-jang, Nap, Hold