Jin és jang (yin-yang)

Jing és jangA jin-jang mintha két jel lenne, egymást kiegészítve, egymásba olvadva, átalakulva. Mindenki másnak látja, például két hal vagy két vízcsepp. Bármilyen ábrázolásban találkozunk is vele, tartalmazza azt a dualista (kettős) életfelfogást, mely a kínai filozófia sajátja. Ellentétek, melyek kiegészítik egymást (ami az egész világegyetem jelenségeire jellemző): nincs fény árnyék nélkül. Nem létezik a csak jó, vagy a csak rossz fogalma, csak együtt tudnak megnyilvánulni, szétválaszthatatlanok.

Az első írásos emlék a Változások könyvében található (a konfucianizmus egyik szent könyve). Írója, Ji Csin szerint a jin-jang mint két őserő pattan ki és kezd mozgásba, miközben át is alakulnak egymásba.

A jin: női, föld, hold, sötét, matt ködös, lágy, íves, alacsony, vízszintes…
A jang: férfi, nap, csillag, világos, fényes, kemény, egyenes, magas, függőleges…

Egyrészt ezek a jellemzők ellentétek, de egymás kiegészítései is. Egyik sem negatív vagy pozitív tulajdonság, bármelyik hiánya vagy túlzása felborítja az egyensúlyt. Maga az egyensúly a lényeg. A hiedelem szerint a gonosz a jin-jang egyensúlyának hiányából keletkezik.

A jin-jang három részből áll: a világos, a sötét és a kettőt összetartó keret. Mind a sötétben, mind a világosban található egy kisebb kör, „jin a jangban”, és „jang a jinben”. Ha jobban megnéznénk, a kis körökben újra, meg újra láthatnánk a jin-jangot, a végtelenségig folytatva. A nagy fekete felületben lévő kis fehér pötty (és fordítva is) jelzi, hogy a legnagyobb sötétségben is ott a fény, iletve, hogy a legnagyobb világosság is csak akkor létezhet, ha megmutathatja magát a sötétség is. Ez már a remény szimbóluma is. Az egészet összetartó keret, amit a két rész összessége ad ki, egy kör. Maga a kör a legősibb szimbólum, jelzi a befogadást.

Jin és jang

Eredetileg a jin-jang színei a kék és a piros: a kék a víz, a piros a tűz. Ha a megjelenése nem színes, akkor egy sötét színt és egy világos alapszínt használnak. Ez utóbbi lehet a papír, vagy tetoválás esetében a bőr színe.

Aki tetoválásnak a jin-jangot választja, az tisztában van saját kettősségével, esetleg szeretné azt kiegyenlíteni magában. Egyben egy meditatív lehetőség, mantraként is működik. Koncentrálhatunk az egészre, a nagyobb vagy kisebb részekre, lényeg, hogy segítsen az egyensúly elérésében.

Kapcsolódó szimbólumok: Zen kör, Om jel, kör, ouroboros