Kísértetek, szellemek

A kísértet (szellem, látomás, fantom, poltergeist stb.) egy halott személy (vagy állat) állítólagos megnyilvánulása, amely testetlen formában tovább él a halál után.

Minden kultúrában találunk a halottak szellemének utóéletéről szóló történeteket, amelyek eltérően értelmezik és ábrázolják a kísértetek mibenlétét. A kísérteteknek nincsen anyagi megnyilvánulásuk, méretük, formájuk általában megegyezik az élőlénnyel, de homályos, félig átlátszó, füstszerű (a parapszichológia ektoplazmának nevezi), viszont test nélkül is képesek tárgyak mozgatására, hangok kiadására stb.

Szellemek

Világszerte vallási, temetési szertartások, mágiák és rituálék határozzák meg a lelkek halál utáni állapotát a túlvilágon, hogy előidézzék vagy segítsék a nyugalmat és megbékélést.

A nyugati gondolkodásban a kísértetek rendszerint olyan megnyugvásra képtelen lelkek, amelyek valamilyen okból a Földön ragadtak, ennek oka lehet például egy elvégezetlen feladat, esetleg bosszú. A modern kultúrának szerves része a szellemektől való félelem – gondoljunk csak a gótikus horrora vagy a természetfeletti fikciókra.

A spiritualizmus szerint a halottak szelleme létezik, ugyanúgy, mint a képességük az élőkkel való kommunikációra. Bár a kísértetek, szellemek létezését évszázadok óta vizsgálják, nincs tudományos bizonyíték a létezésükre. (A keresztény egyház sem hisz a kísértetek létezésében, a szellemekhez kapcsolódó jelenségeket inkább démoni tevékenységnek tulajdonítják.)

Kapcsolódó szimbólumok: fantom, démon, angyal, ördög
Kulcsszavak: szellem, túlvilág, lélek, spiritualizmus, parapszichológia, ektoplazma, mágia, rituálé