Az unalome

Az unalome – vagy unaalome – pontos jelentése vitatott, hiteles forrásból származó magyarázatot ugyanis nagyon nehéz találni erről a szimbólumról.

Széles körben az az elfogadott vélemény, hogy az unalomék spirituális jelek, amelyek a Theravada buddihizmushoz kapcsolódnak – ez a buddhizmus olyan ága, amelyben a páli kánon tanításait használják, vagyis a legrégebbi fennmaradt buddhista szövegeket.

Unalome tetoválások

Hasonlóak más spirituális szimbólumokhoz, mint például a szanszkrit bodhi, vagy a tigli a tibeti művészetben. A közös jelentés az, hogy a megvilágosodás útját jelzik.

Az unalome minta spirálja az élet küzdelmét szimbolizálja, amely végül kiteljesedik és eléri a megvilágosodást, a Nirvánát.

A jel különböző változatai általánosan elterjedtek, sok módosított változat létezik, például nagyon népszerű a lótusszal való kombinációja is. A Sak Yant / jantra tetoválásban is gyakran használják. (Beavatás jellegű, több mint 2000 éves buddhista tetoválás, amely nem díszítő szerepet tölt be, hanem fizikai és szellemi síkú védelmi céllal készül.)

Az utóbbi időben elterjedt, hogy az unalome spriáljának iránya női, illetve férfi jellegzetességet mutat, de ez az eredeti jelnél nem bizonyított, mivel például a Sak Yant tetoválásoknál egy mintán belül is változik a spirál iránya.

Kulcsszavak: megvilágosodás, út, spiritualítás, lélek, meditáció
Kapcsolódó szimbólumok: om, mandala, spirál, enso, lótusz, Buddha, Kozmosz, Föld