A föld

A föld (görögül: Gaia, latinul: Terra) elem ősi szimbólum: üzenet nekünk, fix pont az életünkben (otthon, haza), ugyanakkor folyamatosan mozog, kering a Nap körül. Megállás nélkül változik, megújul, ahogy az évszakok vagy a természet.

A tavasz a születés jelképe, míg a nyár a fejlődés, az ősz a hanyatlás, végül a tél az elmúlás szimbóluma, ami nyomot hagy földünkön, majd a körforgás kezdődik elölről.

A föld jelképezi az anyát (anyaföld), az életet adót. A legtöbb kultúrában nőnemű, minden élőlény tőle kapja az életet, ezért a termékenység, a bőség, a jólét jelképe, ugyanakkor mindent elnyel, befogad a halál után.

A keresztény-zsidó kultúrában az anyaszerepet jelképezi: adja és visszaveszi az életet. A földre borulva Jób így kiált föl: „Mezítelen jöttem ki az én anyámnak méhéből, és mezítelen térek oda vissza.” A földdel való érintkezés (az anyaföldbe való visszatérés) a megújulás, az újjászületés ígérete.

A kínai mitológiában a föld négyzet alakú, középpontjában a ming-t’ang négyzettel, mely egyben az egészet szimbolizálja. A kínai Ji king (Változások könyve) szerint kun, a föld és ken, az ég egymás kiegészítői: együtt formálják az egész világot.

Föld tetoválások

A görög-római mitológiában szintén anyaság-jelkép, még Uranosz, (az Ég) is Gaia – a Földanya gyermeke. Homérosz A földhöz, mindenek anyjához című himnuszában így ír róla: „ő a legősibb, ő táplál mindent a világon”.

A védikus vallásban is az anyát és az élet forrását jelképezi, és mindenfajta megsemmisítő, ártó erő elleni védelmet szimbolizálja.

Egyes afrikai törzseknél szokás enni a földből: ez az azonosulás szimbóluma. Az áldozatot végző pap megkóstolja a földet, a terhes anya is lenyel belőle. A tűz a megevett földből születik.

Az aztékok megkülönböztetik a Tápláló anyát és a Pusztító anyát. A tápláló aki élteti az embert, és a pusztító, aki a táplálás fejében holtakat követel, melyekkel saját maga táplálkozik.

A pszichológiában a föld a tudatosság kifejezője, a tudat konfliktusainak színhelye.

Számos mitológiában valamilyen állat tartja a földet: Japánban egy hatalmas hal, Egyiptomban egy skarabeusz, Indiában teknősbéka, Ázsiában sokszor elefánt. A hagyomány szerint amikor ezek az állatok valamiért megmozdulnak, akkor keletkeznek a földrengések, egyéb természeti katasztrófák.

Ha a földet választod tetoválásként, akkor a gyarapodás (szellemi és fizikális) képességét varratod magadra, illetve a folyamatos fejlődés, változás lehetőségét örökíted meg.

Kulcsszavak: anya, élet, termékenység, bőség, jólét, mozgás, teremtés, otthon, haza, természet, védelem
Kapcsolódó szimbólumok: hold, nap, csillagok, tűz, víz, levegő