Triquetra – a hármas hurok

Az elnevezés latin eredetű: a tri (három) és a quertus (sarkos) szavakból származik. Eredetileg háromszöget jelentett, ma azonban csak arra a formára vonatkozik, amelyek alapját három, egymáshoz képest 120°-os szögben elhelyezett kettős kör (vesica piscis) képezi.

A triquetra nagyon régi szimbólum, hozzá hasonló jelet, a triskelét az ókori görög világban, illetve kelta területeken is használták. A triskele és a triquetra is hasonlóságot mutat a valknuttal is.

Triquetra, triskele, valknut

A triquetra ősi pogány vallási szimbólumként szolgált, de pontos jelentéséről csak találgathatunk. Nagy valószínűséggel az idő és az élet körforgásának jelképe volt.

A kelta területeken gyakorolt kereszténység kissé eltért a római katolikus változattól, az eredeti vallás rengeteg eleme beépült az újba (pl. Brighid istennő / Szent Brigitta), így több kelta szimbólum is tovább élt, keresztény jelentéssel átalakulva. A hármas minden kultúrában bűvös szám, a triquetra így a szentháromság jeleként is funkcionált. Három hal formájában is gyakran ábrázolták.

Manapság a triquetra egy ősi jel és számos kultúra találkozásának szimbóluma. Egyszerűségében rejlő bonyolultsága ma is megmozgatja az emberek fantáziáját, rockzenekarok, tv-sorozatok használják logóként, sátánista szimbólumként emlegetik, New Age körök ruházzák fel saját jelentéssel.

Kulcsszavak: végtelen, idő, körforgás, élet
Kapcsolódó szimbólumok: végtelen jele, spirál, zen kör, ouroboros, pentagram, jin és jang