A sárkány

A sárkányok mitikus, varázslatos lények, de ha konkrétumokat akarunk, valószínűsíthető, hogy a dinoszauruszok csontjai, előkerült leletei hívták életre, innen ered az, hogy alapvetően hüllőnek képzeljük, spirituális, természetfeletti képességekkel ruházzuk fel őket.

Keleten egyértelműen pozitív szimbólum, Európában inkább a gonosszal társítják, a kelta hitrendszerben maga a föld áramlása. Jó és rossz, kedves és kegyetlen, tűz és víz, mint a jin és a jang, de ebben rejlik a szépsége is. Aki sárkány tetoválást választ, pont ezt a kettősséget kutatja magában. Keleti miszticizmus – nyugati realizmus, a sárkány magába foglal minden aspektust.
Kína - sárkány
Elsősorban a kínai sárkánykultusz jut eszünkbe, a kínai élet szinte minden területén, akár a képzőművészet, építészet, szobrászat, festészet, akár az irodalom, divat, asztrológia, vagy a császárok származását illetően fellelhető. Az első kínai nagy dinasztia (Han) óta a sárkány mindig a császárt szimbolizálja, de egyben egész Kína és a kínai kultúra jelképe is.

A kínai sárkányokról lexikont lehetne írni, több mint száz fajtáját jegyezték fel, színben, formában, jelentésükben különböznek.

Többféle csoportosításuk van, íme néhány:

  • isteni, égi, földi, föld alatti (kincseken megbúvó) sárkányok
  • pikkelyes sárkányok, szárnyas sárkányok, szarv nélküli és szarvval rendelkező sárkányok
  • rokonsági kötődések: halakkal, madarakkal, páncélosokkal
  • kétszarvú, egyszarvú, szarv nélküli, lábatlan sárkányok
  • tengeri és égtáji sárkányok
  • szín szerinti besorolás, pl.: Huang-lung a sárga szarv nélküli sárkány aki a császár jelképe, Csing-lung a kékeszöld vagy azúr sárkány a keleti égtáj jelképe stb.

Kína - sárkány
Hszü Sen i.sz. 100-ban a „lung”, azaz sárkány kínai írásjegyről az alábbiakat írta: „Hosszú testű pikkelyes hüllő. Képes sötétbe burkolózni, s képes fénnyel áradni, képes összezsugorodni, s képes hatalmasra kitágulni, képes rövidre összehúzni magát, s képes hosszúra nyúlni. Tavasszal az égbe emelkedik, ősszel mély árokba, szakadékokba búvik.”

Rengeteg ünnep kapcsolódik a sárkányhoz: sárkányhajó fesztivál, sárkánytánc, az asztrológiában a sárkány éve (utoljára 2012-ben volt), melyben születni, vagy házasságot kötni nagy szerencsének számít.
A kínai számmisztikában a kilences (az első páratlan összetett szám, négyzetszám) a sárkány száma, szerencseszám.

A környező ázsiai országokban szintén fontos jelkép a sárkány.

Bhután vagyis Druk Yul – magyarul Sárkányföld, uralkodója a Druk Gyalpo azaz Sárkánykirály, Bhután nemzeti szimbóluma, a nemzeti lobogón és a címerükben is megjelenik.

Bhután zászlaja
Bhután zászlaja

Koreában szintén nagyra tartják, mitológiájuk fontos eleme. Erős rokonságot mutat a kínaival, de dúsabb, hosszabb szakállal ábrázolják.

Nepálban az univerzum jelképe.

Vietnámban a nép eredetmondájának része a sárkány, mely egy tündérrel párosodva hozta létre a vietnámi embereket.

Az indiai sárkányok a nágák eltérnek a kínaitól, kígyótestű és (több) emberi fejjel rendelkező alakváltó lények.

Európában, a kelta mitológiában a sárkány szent, mitologikus lény, erős spirituális tudással. A druidák, akik a természetet mint élőlényt tisztelték, magát az energiát kígyónak/sárkánynak ábrázolták. Hitük szerint a sárkány az az elem, ami magába olvasztja az összes őselemet. A Ley vonalakat (a földet behálózó energiavonalak) sárkányvonalaknak is nevezik. Főbb szentélyeiket (pl. Stonehenge) is a sárkányvonalakra építették. Rengeteg irodalmi mű, mese, vers kötődik hozzá, ilyen pl.: az Excalibur, Merlin, Arthur (Pendragon) király mondái.

Winston Churcill megfogalmazása szerint: a vikingek lelke benne van a hajóikban. A „drake”, vagy sárkányhajó a leghíresebb viking hajótípus, legalább hatvan evezőssel és a többi hajónál nagyobb vitorlával készítették, így gyorsabb haladásra volt képes. A hajó orrát egy sárkány díszítette, mutatta az utat a cél felé.

Az európai eredetmondákban, a keresztény legendákban a sárkányt a gonosszal azonosították, gondoljunk Szent György, vagy Szent Mihály arkangyal harcára a sárkánnyal.

Napjainkban a fantasy műfaj szimbóluma a sárkány.

A japán sárkány óriási hatással volt a tetoválás művészetére, következő írásunkban külön foglalkozunk vele.

Kulcsszavak:
Ázsiában – a jó szerencse, gazdagság, erő, termékenység, jólét, béke, bölcsesség szimbóluma
Európában – erő, hatalom, függetlenség, gonosz, ördög
Kapcsolódó szimbólumok: ouroboros, koi, víz, szél, lótusz, Buddha, jin és jang